Pàgina d'inici > Noticies > Papa Francesc

Papa Francesc: “Cal evitar els pecats dels mitjans”

El pontífex argentí es pronuncia en contra de la desinformació, calumnia i difamació

Text de News.va

Durant l’audiència al Vaticà amb els treballadors del canal de televisió de l’Església italiana TV2000, el papa Francesc va recordar que “cal despertar la paraula, guspira de la vida”. El sant Pare va aprofitar la ocasió per encoratjar als periodistes a ser valents i a dir les coses a la cara tenint en compte que es necessiten comunicadors que parlin a la ment i al cor de les persones. 

Text en italià

Ciutat del Vaticà, 15 desembre 2014 (VIS) .- Francesc ha estat aquest matí amb els directius i treballadors de la cadena de televisió de l’Església italiana TV2000, amb els quals ha volgut compartir tres tasques sobre el paper del comunicador recordant que ”els mitjans de comunicació catòlics tenen una missió molt difícil: preservar la comunicació social de tot el que la deforma i la doblega a altres fins … sovint la comunicació ha estat sotmesa a la propaganda, a les ideologies, als fins polítics o de control de l’economia i la tècnica. En canvi, el que va bé a la comunicació és, en primer lloc, la parresia, és a dir el valor de parlar a la cara, amb franquesa i llibertat. Si en canvi ens preocupem pels aspectes tàctics, el nostre parlar serà artificial …. I així no es comunica res. La llibertat és també la que es té respecte a les modes, als llocs comuns, a les fórmules confeccionades …. Cal despertar la paraula, perquè cada paraula té dins seu una guspira de vida..I aquest és el primer deure del comunicador: despertar la paraula ”.

En segon lloc, la comunicació ha d’evitar sempre tant l’”omplir” com el ”tancar”. ”S’omple -va dir Francesc- quan es satura la percepció amb un excés d’eslògans, que en comptes d’activar el pensament l’anul·len. Es tanca, quan en lloc de recórrer el camí llarg de la comprensió, es tria la drecera de presentar a un individu com si pogués resoldre tots els problemes, o, per contra, com a bocs expiatoris sobre els quals es descarreguen totes les responsabilitats. Córrer immediatament cap a la solució, sense prendre la fatiga de presentar la complexitat de la vida ”.

Francesc va esmentar com a tercera tasca el ”parlar a la persona tot sencera”. Per a això és necessari ”evitar els pecats dels mitjans de comunicació, la desinformació, la calúmnia i la difamació” ja que ”una comunicació autèntica no es preocupa de cridar l’atenció … Cal parlar a les persones senceres, dirigint-nos a la seva ment i al seu cor, per poder veure més enllà de l’immediat, d’un present que s’arrisca a ser oblidadís i temorós del futur … d’aquests tres pecats … en la comunicació el pitjor és la desinformació perquè et porta a equivocar-te, a l’error a creure només una paraula de la veritat”.

Aquestes tres tasques fan concreta ”la cultura de la trobada, tan necessària en un context cada vegada més plural. Amb l’enfrontament -va concloure- no s’arriba enlloc. Crear una cultura de la trobada: és una bona feina per a vosaltres ”.

 

T'interessarà ...