Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

P. Bernabè: “La canonització conjunta busca una Església menys autoreferencial”

El monjo de Montserrat va parlar en el cicle de conferències "La quarta hora del dimecres" sobre els dos nous sants de l’Església: els papes Joan XXIII i Joan Pau II

El Seminari Conciliar de Barcelona va organitzar la segona classe magistral del cicle de conferències que tenen lloc cada setmana titulades “La quarta hora del dimecres”.  Aquesta vegada va ser el torn del monjo de Montserrat Bernabè Dalmau, que va parlar sobre “Els dos nous sants de l’església: els papes Joan XXIII i Joan Pau II”.

Trencar els esquemes. Allunyar-se d’una Església autoreferencial, d’una església que busca una hegemonia cultural, una estratègia d’ocupació d’espais i  visions mitificadores. Segons el pare Dalmau, el Papa Francesc vol assolir aquest reptes. I a través d’accions com les de la canonització de Joan XXIII i Joan Pau Segon cada cop hi és més aprop.

Punts en comú

Durant el transcurs de la conferència, el pare Dalmau va remarcar els principals paral·lelismes que  uneixen els dos nous sants. “En primer lloc la participació i l’assumpció en el Concili Vaticà II, malgrat la divergència d’edat i de temperament. Un perquè el va convocar, i l’altre perquè el va aplicar”.

Un altra dels punts que el monjo de Montserrat va destacar va ser l’ecumenisme. Joan XXIII portava l’experiència d’haver viscut a l’orient i va voler que el concili estigués al servei de la unitat dels cristians. Joan Pau II també donar la magnífica encíclica ut unum sint,  a part de múltiples tractes bilaterals.

Finalment, l’ultima característica que compartien era la santedat. “Tots dos, no sols per la seva vida personal i profunda espiritualitat, sinó pel seu compromís. Ens han mostrat una generositat sense límits”, apunta el pare Bernabè.

Conclusions

“La conclusió que s’ha d’extreure d’aquesta canonització conjunta és que el Papa Francesc vol fer veure  com l’Església ha deixat de ser autoreferencial”, apunta. El repte és “treballar per acostar-se a acceptar les ferides de Crist i dels seus germans els cristians, de tot home que sofreix”, conclou el pare Dalmau.    

T'interessarà ...