Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

Núria de Gispert: “Sense les persones, les ciutats no bateguen”

L'exdirectora de Càritas reivindica la implicació de les persones per aconseguir una societat justa tenint "utopies i esperança"

El pregó de la Mercè permet escoltar grans personalitats de la ciutat de Barcelona. Al llarg dels anys han pregonat científics, cuiners, periodistes, artistes… Enguany ha anat a càrrec de Núria de Gispert, antiga regidora de l’Ajuntament de Barcelona i coneixedora de la vessant més necessitada dels ciutadans, arran de la seva etapa com directora de Càritas, la qual ha demanat per a unes condicions justes i per a la igualtat de les persones.

“Cal invertir en les persones”

Les persones han estat l’eix central del pregó de les festes de la Mercè aquest 2014. “Cal invertir en les persones, sense les persones les ciutats no bateguen” així ho explicava l’exdirectora de Càritas, Núria de Gispert, al Saló de Cent de l’Ajuntament en aquest primer dia de les festes de la Mercè. En la situació de crisi actual, la qual “ha suposat un pas enrere per l’Estat del Benestar”, tal com declarava, De Gispert ha insistit en la necessitat, ara més que mai, que les administracions i entitats vetllin per la qualitat de vida de les persones grans i joves. “No podem deixar que els nostres joves marxin a buscar-se el futur fora. No podem permetre que les persones grans no tinguin una bona vellesa, no podem deixar marxar el talent”, declarava l’activista social.

L’ex directora de Càritas, en el pregó, ha recordat el seu pas al capdavant d’aquesta entitat social, i com va topar amb la realitat de desigualtat en què viuen molts ciutadans, en veure “determinades situacions personals i socials que passaven a la ciutat de Barcelona. Estar al costat dels més febles, dels més desfavorits, dels que estaven al costat del precipici, a les clavegueres de la ciutat”. És per això, que ha insistit en la “transparència de les administracions”, de manera que les persones puguin actuar amb claredat, ja que són el “potencial de les ciutats”. “Cal consultar, si convé cal negociar, cal escoltar la veu de la ciutadania. No es pot, però, fer populisme. Les coses s’han de fer ben fetes”, afegia.

L’Església a la ciutat

Perquè el reclam fos possible, ha apostat per recuperar els valors i l’ètica, de manera que es deixi de banda les desigualtats i la societat pugui comptar amb “les mateixes oportunitats i no hi hagi persones excloses al món”. En aquesta crida, també va parlar del paper del cristianisme, que considera un “projecte altruista i d’ajuda al proïsme”, i el de l’Església, la qual “s’ha d’arromangar i donar suport a totes aquelles persones que necessiten ajuda”.

A més d’apelar a les institucions, ha fet un reclam a les persones en particular, per aquelles tasques de voluntariat, amb una societat implicada en els problemes de la seva ciutat, una ciutat que ens hem d’estimar. Va reclamar “tenir utopies, hem de tenir esperança. Tot i les dificultats existents pensar que ens en-sortirem”.

Barcelona, la veu dels ciutadants

En resum, un pregó per una Barcelona digna per a les persones, una ciutat que com va definir és “coqueta i presumida, és alegre, festiva, acollidora, polivalent, encisadora, sàvia, entusiasta i fascinant. Què és bella amb be alta i també amb ve baixa. Però de vegades està trista, amoïnada, pensativa i emprenyada”.

T'interessarà ...