Pàgina d'inici > Noticies

Núria de Gispert rep la Medalla d’Honor en categoria d’or

La que va ser Directora de Càritas Barcelona i activista social ha advertit al seu discurs “que les lleis no estan pensades per a les situacions de les persones més desfavorides, i hem de millorar-les” El Parlament ha atorgat aquest dimarts al vespre la Medalla d’Honor de la cambra en la categoria d’or a l’activista [...]

La que va ser Directora de Càritas Barcelona i activista social ha advertit al seu discurs “que les lleis no estan pensades per a les situacions de les persones més desfavorides, i hem de millorar-les”

El Parlament ha atorgat aquest dimarts al vespre la Medalla d’Honor de la cambra en la categoria d’or a l’activista social Núria Gispert, compromesa cristiana que fou Directora de Càritas Barcelona entre 1998 i 2004. Juntament amb Núria Gispert, ara membre del Consell Assessor de la Fundació Pere Tarrés, també van rebre la distinció la cuinera Carme Ruscalleda i la biòloga Anna Veiga.

El president de la Generalitat ha destacat el talent de les guardonades, a qui s’ha referit com un “triplet de luxe”, i els valors i el tarannà que transmeten, com ara la seva “energia positiva”, la seva “generositat” i la seva “senzillesa”. A l’últim, ha posat en relleu que enguany la medalla distingeixi “el talent femení català”, i ho faci en els àmbits de la ciència, la cultura i el compromís i la justícia social.

Discurs de Gispert

En rebre la medalla, Gispert ha explicat que és “filla d’un moment difícil, d’una situació social i política molt complicada, d’una Espanya grisa i d’una postguerra en blanc i negre”. Gispert, que ha dedicat el guardó a les persones amb qui ha treballat aquests anys, ha expressat que “l’arribada de la democràcia va introduir els colors a una societat com a molt bicolor”, però ha advertit que la crisi actual “ha suposat la pèrdua d’algun d’aquests colors i un pas enrere en l’estat del benestar”.

Gispert ha repassat també les dificultats de les dones en la Catalunya del franquisme, les de la immigració, que residia en “barris inhabitables”, i les dels primers ajuntaments democràtics, quan “tot estava per fer”. “Penso que les lleis no estan pensades per a les situacions de les persones més desfavorides, i hem de millorar-les”, ha insistit al final d’un discurs en què també ha demanat als ciutadans que tinguin utopies i esperances. 

La medalla d’honor en categoria d’or

La mesa va aprovar per unanimitat el juliol, a proposta de la presidenta, atorgar totes tres medalles. Amb aquestes distincions la cambra vol reconèixer la incidència creixent de les dones en diversos àmbits de la vida pública de Catalunya i destacar alhora trajectòries vitals que són exemple del talent femení i del potencial transformador que té per a la societat. 

La Medalla d’Honor del Parlament és una distinció que la mesa va crear l’any 2000, i s’atorga a personalitats o institucions que mereixen un reconeixement excepcional. 

T'interessarà ...