Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

Nova edició del Postgrau d’Acompanyament Espiritual

La iniciativa sorgeix d’una necessitat emergent de formació en l’acompanyament en els processos de creixement personal en la seva doble dimensió, espiritual i psicològica

L’Institut Universitari de Salut Mental Vidal i Barraquer, conjuntament amb el Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia EIDES i en col·laboració amb la Fundació Escola Cristiana i els Jesuïtes organitzen la 6a edició del Postgrau d’Acompanyament Espiritual.

El Postgrau d’Acompanyament Espiritual (PAE) sorgeix d’una necessitat emergent de formació en l’acompanyament en els processos de creixement personal en la seva doble dimensió, espiritual i psicològica. El Postgrau vol donar resposta tant a nivell teòric com des de l’experiència personal, integrant les dimensions espiritual i psicològica de l’ésser humà.

Acompanyar algú, a part del seu trajecte vital suposa, també, acompanyar-se un mateix, en tant que a través del contacte en profunditat amb una altra persona sorgeixen vivències, emocions profundes que estaven aquí i que emergeixen amb força quan fem un acompanyament. Per això, qualsevol acompanyament suposa estar atent i aprofundir en un mateix.

Tres eixos

El PAE fa possible aprofundir en aquesta tasca d’acompanyament a través de tres grans eixos:  les classes teòriques en forma de taules rodones i seminaris, el grup d’anàlisi de les experiències, i la tutoria personalitzada.

Blocs del programa: El Subjecte de l’experiència espiritual

Què és l’experiència espiritual? Com es configura psicològicament aquesta experiència? El primer bloc pretén acostar-se al contingut de l’experiència espiritual, tant des de la teologia com des de la psicologia.

Expressions de l’experiència espiritual

La meditació, la pregària, l’oració han estat considerades clàssicament com una forma de relació personal. Fem una aproximació a l’expressió de l’experiència espiritual tant des de l’espiritualitat com des de la psicologia.

L’ acompanyament

El terme acompanyament ha substituït pràcticament al de direcció. La relació d’acompanyant amb la persona acompanyada és una relació asimètrica. Quines són les característiques que identifiquen un acompanyament com a tal, quins són els perills que l’amenacen per excés o per defecte?

Acompanyament a les pèrdues i mancances. El procés de dol

Aquest mòdul no tracta únicament ni exclusivament de l’acompanyament entorn de la mort. La vida espiritual es basa en el procés de renúncia a una realitat per entrar un altre nivell de realitat. El procés de dol és la base de qualsevol evolució humana.

Itineraris, etapes i problemes del creixement espiritual

El progrés espiritual, i l’humà en general, requereixen lucidesa per evitar desviar-se per camins que no duen enlloc. No es necessita una especial perspicàcia per adonar-se que la societat capitalista, la publicitat, les modes, les ideologies de torn, etc., actuen com a forces seductores.

 Per més informació

Per conèixer tots els detalls d’aquest postgrau, com pot ser la seva durada, el calendari, els requisits d’admissió, les sessions informatives, els crèdits, la preinscripció i la matrícula, el preu o les subvencions, es pot fer a través del Departament de Docència de la Fundació Vidal i Barraquer, C/Sant Gervasi de Cassoles, del Telèfon 93 434 00 01, del Correu electrònic docencia@fvb.cat o el web www.fvb.cat.

En aquest enllaç es mostra el programa amb tota la informació

T'interessarà ...