Nou grau en Filosofia Política i Economia

Es presenta la nova titulació acadèmica en una taula rodona sobre les tres modalitats amb Joan Rigol, Eduard Ibáñez i Joan Garcia del Muro

La Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull (URL) ha presentat el nou grau en Filosofia, Política i Economia, que s’implementarà a partir del curs 2018-2019. Es tracta d’una  titulació fruit de la col·laboració entre la URL, la Universidad Pontificia Comillas (UPCO) i la Universidad de Deusto (UD). “Una titulació que “pretén aportar una formació amb una visió humanista i capacitat tècnica per comprendre el funcionament de l’Economia i la Política”, segons sosté el degà de la Facultat de Filosofia-URL, Jaume Aymar.

Per presentar la nova modalitat acadèmica es va organitzar una Taula rodona, sobre la relació entre filosofia, política i economia. El degà de la Facultat, va conduir l’acte, en què van participar: Joan Garcia del Muro, filòleg i professor del grau; Eduard Ibáñez, director de Justícia i Pau i professor del grau; i Joan Rigol, expresident del Parlament de Catalunya.  

Una “vacuna” acadèmica

Tots tres interventors van coincidir en la importància d’aquest nou grau, essencial en l’entorn socioeconòmic i sociopolìtic actual.

El professor Garcia Muro va destacar que “una bona filosofia no pot ser independent de la política i l’economia” i “cal lligar les dues des de la reflexió filosòfica”. Des del seu punt de vista, va assegurar que aquest triple grau pot dotar el sistema universitari de la formació integral que demana tota societat. “Més enllà de crear perfils tècnics,  cal crear ciutadans, – exposava el filòleg- des d’una ensenyança humanista que ens ajudi a pensar”. “Combinar aquestes disciplines ens vacuna contra les solucions senzilles i fàcils”, va afegir.

Conèixer “el misteri”

Des de la seva experiència política, Joan Rigol va subratllar que tota persona ha de tenir un coneixement dels sistemes que envolten la política. A més de la concepció que defineix el liberalisme i el marxisme, cal conèixer el “misteri que cada un portem”. Un misteri, dins nostre, que amb aquest grau que entra en el pensament pot resoldre’s. Segons Rigol, “un misteri que dona sentit transcendent a la comunitat humana i prioritat al bé comú, i a la preferència cap als més pobres”.  

“La democràcia necessita valors per no caure en un codi jurídic”. “La vida no ha de ser un codi de circulació!” – va exclamar l’expresident del Parlament. “En aquests valors cal un compromís dels ciutadans, que han de comprendre i conèixer allò que els envolta”.

Una declaració d’intencions crítica

Eduard Ibáñez va al·legar la “declaració d’intencions” que ja d’entrada suggereix el nom del grau. També, l’ordre de les diferents matèries. Un enfocament, que posa l’economia en darrer lloc, en contraposició amb els valors que avui dia mouen la societat actual. “L’ordre denuncia la realitat social – intuia Ibáñez-. Una societat, on l’economia governa la política, i la política actua al marge d’uns valors ètics. Tal com va dir, “són aquests valors, els que haurien de guiar-ho tot”.

Segons el director de Justícia i Pau, aquest nou títol “ha d’ajudar a entendre que la política no és l’exercici del poder i tampoc el dret són mandats des del poder. “Tot cal compredre’s  en una finalitat ètica”, va dir. D’altra banda Ibáñez va explicar que l’economia, més enllà de la riquesa monetària ha de contribuir en una riquesa humana. “Una activitat per al desenvolupament de la dignitat de cada un”.

Pla d’estudis del grau

El nou grau facilita l’adquisició d’habilitats útils per al desenvolupament de diferents carreres i activitats professionals. Professions com assessor i consultor sociopolític, analista sociopolític, gestor d’organitzacions públiques i privades, política, periodisme, indústria, educació, entre d’altres.

El grau consta de quatre cursos acadèmics de 60 crèdits. Cadascun (240 crèdits ECTS total), en horari de matí i es realitza en modalitat semipresencial a la Facultat de Filosofia-URL. En el darrer curs s’inclou un itinerari formatiu en filosofia.

T'interessarà ...

17 Maig, 2019
La germana teresiana guardonada per la seva trajectòria, aplicant el personalisme de Mounier vinculat amb Santa Teresa en totes les etapes de la seva vida