Pàgina d'inici > Noticies > Tresors de la Catedral

No porta enlloc

A l’alçada d’un tercer pis, la façana lateral de la Catedral mostra una porta de fusta que dóna al buit

Sense escales, sense una passarel·la i sense ascensor. Des de la façana de la Catedral del carrer Comtes, el mateix que la façana de Sant Iu,  es veu una porta que dóna al buit. Molts turistes que passen per aquest carrer, miren cap amunt –a l’alçada del tercer pis-, se sorprenen, fan una foto a la porta i marxen preguntant-se quin serà el misteri que l’envolta. La realitat: era la porta que comunicava la Catedral amb el Palau Reial de la Corona Catalanoaragonesa, per tal que els reis poguessin accedir des de la seva residència directament a escoltar missa sense haver de trepitjar el carrer. Tanmateix, el pont o passarel·la que unia ambdós edificis va ser destruït fa cosa d’un segle i mig, i per això la porta dóna al buit.

Un pati amb ascensor

A l’altra cantó de la porta hi ha un lloc molt emblemàtic de la Catedral: un petit pati que dóna directament a la nau central per mitjà d’un balcó, que estaria situat on actualment està l’orgue de la Catedral. Era, des d’allà, des de la tribuna reial, on el rei Martí I l’Humà i tota la casa reial de la Corona d’Aragó i Catalunya escoltaven missa sense barrejar-se amb la plebs. Abans, aquest pati estava cobert però, degut a la mala conservació, va caure el sostre i encara hi ha runes de fa 400 anys.

Actualment, aquest pati s’ha convertit en el magatzem de la caixa de l’ascensor. Els turistes pugen i baixen des de la nau central fins als terrats amb aquest ascensor, aliens que a la primera planta es troba l’estança que, dia rere dia, trepitjava un monarca inscrit en la història.

Tot i que és necessària una remodelació d’aquest espai, la porta de fusta que dóna al buit encara manté l’essència dels segles XIV i XV. Sense la passarel·la que comunicava els dos edificis, tanmateix, la porta ha quedat òrfena de passat i de present.  

T'interessarà ...