Pàgina d'inici > Noticies > Jornada Mundial

“No més esclaus, sinó germans” en la 48a Jornada Mundial de la Pau

El Papa Francesc denuncia que encara avui hi ha milions de persones -nens, homes i dones de totes les edats- privats de la seva llibertat

“No més esclaus, sinó germans”. Aquest és el tema del missatge per a la 48a Jornada Mundial de la Pau que com cada any se celebrarà el pròxim 1 de gener de 2015.

En el text, que la Santa Seu va presentar en roda de premsa el passat dimecres, el Papa va denunciar que encara avui “hi ha milions de persones -nens, homes i dones de totes les edats- privats de la seva llibertat i que es veuen obligats a viure en condicions similars a l’esclavitud”. Tot això malgrat que l’esclavitud està considerada “crim de la humanitat” i està oficialment abolida a tot el món. El Pontífex demana un “compromís comú” per solucionar el problema, ja que a vegades “tenim la impressió que tot això té lloc sota la indiferència general”.

Sovint es pensa que l’esclavitud segueix sent un fet que pertany al passat. No obstant això, aquesta plaga social es troba fortament present també en el món d’avui.

Combatre l’esclavitud

Per lluitar contra aquesta problemàtica de manera eficaç, cal primer de tot reconèixer la inviolable dignitat de tota persona humana. L’objectiu és la construcció d’una civilització fundada sobre la igual dignitat de tots els éssers humans, sense cap discriminació. Per a això, cal també el compromís de part dels àmbits de la informació, de l’educació, i de la cultura en favor d’una societat renovada i configurada per la llibertat, per la justícia i, per tant, per a la pau.

Per a això, “els Estats han de vigilar perquè la seva legislació nacional en matèria de migració, treball, adopcions, deslocalització d’empreses i comercialització dels productes elaborats mitjançant l’explotació del treball, respecti la dignitat de la persona”.

Origen del fenomen

Però, què causa aquest fenomen? El Pontífex dóna les claus per entendre per què existeix i què el genera. En aquest sentit, afirma que “en l’arrel de l’esclavitud es troba una concepció de la persona humana que admet el que pugui ser tractada com un objecte”.

“Quan el pecat corromp el cor humà, i l’allunya del seu Creador i dels seus semblants, aquests ja no es veuen com a éssers de la mateixa dignitat, com a germans i germanes en la humanitat, sinó com a objectes”.

Altres raons es troben en la pobresa, el subdesenvolupament i l’exclusió; la falta d’accés a l’educació i a les xarxes criminals; els conflictes armats, el terrorisme o la violència, a més de la corrupció. “Això passa quan al centre d’un sistema econòmic està el Déu diners i no l’home”.

El Papa subratlla com a solució apostar per la “fraternitat” com a element de la vida social i familiar. “La fraternitat expressa també la multiplicitat i diferència que hi ha entre els germans” i “totes les persones estan per naturalesa relacionades amb els altres”.

T'interessarà ...