Mons. Paglia: “L’home no és l’amo del món sinó el seu administrador”

El President del Pontifici Consell per a la Família va participar en una lectura sobre l’encíclica 'Laudato Si’ al Palau Macaya

L’encíclica Laudato Si’ es pot arribar a analitzar des de nombrosos punts de vista. Aquest era l’objectiu principal de l’acte que va organitzar el Palau Macaya juntament amb l’Ateneu Sant Pacià, en què es van realitzar diferents lectures de l’encíclica ecològica: una ètico-espiritual, una socio-econòmica i una última socio-ecològica. El convidat d’honor i encarregat de fer la lectura ètico-espiritual va ser l’arquebisbe Vincenzo Paglia, president del Pontifici Consell per a la Família. Vingut de Roma només per donar aquesta ponència, Mons. Paglia va reclamar –com fa el Papa Francesc- que “la responsabilitat de construir aquesta casa comú que ha de ser habitada per l’entera família humana” ens correspon a tots.

Repensar l’actitud

L’home ha de repensar, segons l’arquebisbe, de manera profunda els grans desafiaments com el clima, la pobresa, la malaltia, les migracions i l’equilibri moral. I és que la responsabilitat de tenir cura del món no pertany només al govern o a les empreses sinó també a les famílies, ja que els més petits han d’aprendre a respectar l’ambient i el creador. Per tant, tots tenen una responsabilitat comú centrada en dos aspectes: el respecte per les plantes i animals i la cura de la vida humana en tots els seus àmbits. És així com ha de néixer un canvi de comportament que faci repensar la visió que es té de la vida, de la societat i de la creació: “No són suficients els grans canvis estructurals sense el canvi de comportament que també condiciona l’habitabilitat del nostre planeta”.

El canvi ecològic, en la família

Tot i que només hi ha un paràgraf dedicat a la família dintre de la Laudato Si’, el Pontifici Consell per a la Família està treballant en fer conscients als nuclis familiars d’allò que el Senyor els ha deixat: “Cap de nosaltres ha creat el món. Naixem en ell i hem de mirar de deixar-lo, si és possible, una mica millor de com l’hem trobat”, expressa Mons. Paglia.

En aquesta responsabilitat s’hi insereix l’educació en valors ecològics per tal que els infants puguin aprendre a pensar en el pròxim “obrint el seu cor, les mans, els ulls i la ment” a l’altre. Només amb la solidaritat s’avançarà en la cura de l’administració de la creació. I, per arribar aquí, és necessari una conversió interior. És per això que es diu que la crisi ecològica està afectant a la reflexió teològica cristiana. La família, la comunitat parroquial, els col·lectius ciutadans, les escoles i tots els ambients educatius restants són els responsables d’ajudar als nens petits a comprendre que han de respectar tot allò que els envolta. Perquè ells seran el futur del món.

T'interessarà ...

23 Maig, 2019
La Parròquia de Sant Agustí del Raval es tenyeix de vermell per celebrar la festivitat de la patrona dels impossibles amb el bisbe Antoni Vadell
22 Maig, 2019
El reportatge de cristians perseguits exposa la greu situació de la llibertat religiosa al món