Mons. Omella: “Avançar en la Setmana Santa significa fer un exercici d'apropament a Jesús”

L'arquebisbe de Barcelona dedica unes reflexions per aprofundir en el sentit de la Setmana Santa

Durant aquesta Setmana Santa, l’arquebisbe de Barcelona Mons. Joan Josep Omella dedica unes breus meditacions a tots els feligresos de l’Església de Barcelona, per tal d’ajudar a aprofundir en el sentit d’aquests dies sants. Uns dies clau i de reflexió en que tots els cristians es preparen per a viure la passió, la mort i la resurrecció de Jesucrist.

Aquest primer Dilluns Sant, Omella destaca de l’Evangeli del dia dues ensenyances:  l’amor a Jesús, Fill de Déu, i l’amor cap els pobres amb els quals Ell s’identifica.  Un amor que es desprén través de l’acte de la seva amiga Maria que, enmig d’un sopar, s’agenollarà per rentar-li els peus a Jesús, i amb aquest gest mostrarà l’apropament que Jesucrist demana cap els més necessitats, en aquest cas, cap a Ell, a punt de donar la vida per nosaltres.


Reflexió de Dilluns

Amb el Diumenge de Rams hem entrat a la Setmana Santa i avui dilluns, seguint l’Evangeli del dia, ens trobem amb la narració del sopar a Betània, a casa de Marta, Maria, Llàtzer i els seus amics. Podem imaginar aquest sopar com un moment de distensió, de diàleg i d’alegria. Però, aquest sopar, avui ha de tenir un caràcter especial. Les seves amigues Marta i Maria estan preocupades per la situació de Jesús. I Maria, aixecant-se del seu lloc, s’acosta a Jesús i li ungeix els peus amb perfum i se’ls seca amb el seu propi cabell. És tot un signe: una amiga als seus peus donant-li el millor que té la casa i posant-se al servei d’Aquell a qui estima.

I Judes també hi és, i observa la inutilitat d’aquell gest. ¿No seria millor donar els tres-cents denaris als pobres? Aquella expressió de Judes era una proposta mercantil. Jesús deixa que Maria segueixi amb el seu gest. Aquell ungüent anticipava l’oli en què Jesús seria ungit abans de la seva sepultura. I Jesús va afegir: “Als pobres, en teniu sempre entre vosaltres. A mi, però, no sempre em tindreu.

Maria era qui havia comprès, des de l’amistat, des de l’amor, que Jesús havia de ser conduït a la mort i necessitava més que mai la companyia, l’afecte i la proximitat. Aquesta dona s’havia deixat arrossegar per l’amor de Jesús.

Jesús ha estat durant tota la seva vida pública, present en tots els pobres que estaven recorrent els mateixos camins. L’Evangeli d’avui, Dilluns Sant, ens recorda dues coses: una, l’amor a Jesús, Fill de Déu, i dos, l’amor als pobres, amb els que Ell s’identifica.

Avançar en la Setmana Santa significa fer un exercici d’apropament a Jesús i un exercici d’aproximació als més necessitats. Nosaltres, cristians, hem de veure en ells el rostre de Crist que ens demana el nostre afecte, amistat, afecte i l’entrega generosa. Així ho va fer Maria, germana de Llàtzer, acompanyant Jesús en aquest sopar d’amics.

Germans, que Déu us beneeixi a tots.

 

 

T'ha agradat aquest contingut? Subscriu-te al nostre butlletí electrònic. Cada setmana, l'actualitat de l'Església diocesana al teu correu.

T'interessarà ...

16 Octubre, 2019
El cardenal Omella beneeix el nou pis de l’entitat a Barcelona: “més que beneir les parets i taules, vull beneir als que les utilitzen que sou tots vosaltres”