Pàgina d'inici > Noticies > Arquebisbe Omella

Mons. Joan Josep Omella: “Escriviu per la veritat, no la meva o la teva, sinó la nostra”

Els periodistes es reuneixen amb motiu de la festivitat del seu patró, Sant Francesc de Sales, en una primera trobada amb l'arquebisbe de Barcelona

Els periodistes es van citar aquest dilluns amb motiu de la recent festivitat del seu patró Sant Francesc de Sales, a la seva parròquia, trobant-se així per primera vegada amb el nou arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella. Es tracta d’una celebració tradicional, que té lloc cada any per a tots els comunicadors, amb l’objectiu de pregar per la seva feina com a comunicadors y per a recordar tots aquells difunts del gremi.


Homenatge per als comunicadors

Mn. Ramon Corts, el rector de la parròquia, va començar amb unes paraules d’agraïment per l’assistència de l’arquebisbe i de tots els concelebrants, entre aquests el bisbe auxiliar Mons. Sebastià Taltavull, així com la dels feligresos, molts periodistes i familiars d’aquests.

A continuació, es va recordar tots els periodistes difunts en el darrer any, en honor ells i a la seva tasca feta, així com als seus familiars. Concretament, es va “dedicar un record entranyable” a: José Alarcón Gutiérrez, Alfonso Cerón Núñez, Claudi Colomer Marquès, José Deu Pérez, Joan Gala Fernández, Francesc González Ledesma, José Antonio Lorén Pérez, Natàlia Molero Lloret, August  Puncernau FolchMargarita Rivière Martí, Ferran Rodríguez Font, Artur Torrents Sisteró, Francesc Xavier Vinader Sánchez i Albert Xandri Andreu.

“Tu a la teva vocació”

En el moment de l’homilia, l’arquebisbe de Barcelona Mons. Joan Josep Omella va centrar les seves paraules a tots aquests periodistes, que treballen per la seva vocació. D’entrada va exposar qui va ser Sant Francesc de Sales, bisbe coadjuctor de Ginebre, del qual va destacar el seu tarannà, sempre alegre, senzill i dedicat als més pobres. Va recordar com, amb les seves cartes plenes de tacte i amabilitat, va tocar el cor de molts calvinistes de la regió on va predicar que van convertir-se al cristianisme.

Ell va escriure aquestes cartes dient: Tu cristià, siguis on siguis, pots ser sant, has de ser Sant, recordava Omella a tots els presents, fent referència a la vocació a la qual cada un està cridat per Déu. “Tots els batejats són cridats a ser sants, no només els capellans, i Sant Francesc de Sales diu, no busquis més ser sant fent allò que no és la teva vocació, cada un en el seu lloc. Que bonic, en la teva vocació. Tu espòs i esposa de família, tu periodista, tu cura. No vulguis ser una altra cosa, ser el que has de ser”, afegia l’arquebisbe.

Notícies pel bé comú

Després d’exaltar la figura del patró, Omella va dirigir-se a tots els comunicadors presents, en nom d’aquest, demanant-los que posessin aquella amabilitat i humilitat de Sant Francesc a l’hora de redactar les seves notícies, una tasca per al bé comú, sense subjectivitats ni divisions. Va demanar una mirada més atenta cap als necessitats, sovint absents en els diaris en contraposició als més poderosos. “És curiós que els diaris parlen més dels poderosos que influeixen que dels petits. I hi ha quantitat de guerres en el món de països que pateixen anys i anys, i ningú sap res. En canvi hi ha una petita guerra i  que s’informa, perquè aquesta sí que afecta els poders i a les relacions internacionals”.

Va demanar també per la veritat, “no la meva veritat o la teva veritat, sinó la nostra”, i per a comunicar vetllant per la dignitat de les persones, a partir de la redacció de les notícies amb un to que condueixi el lector a “estimar i a buscar, a treballar per la llibertat, la fraternitat i la justícia”.

Per acabar, va fer una crida pel missatge global dels mitjans i el seu propòsit, encaminat a promoure el bé comú. “Els diaris poden fer tant pel bé comú per tenir una mirada més positiva menys destructiva, menys de ruptura”.

Després de combregar tots plegats la celebració va posar fi amb el cant dels goigs de Sant Francesc de Sales. Tot i que la missa va posar fi, la jornada dels periodistes amb l’arquebisbe va continuar amb una reunió en petit comitè per a conéixe‘s entre ells.

T'interessarà ...