Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

Mons. Agàpito “És fonamental conèixer íntimament una altra tradició cristiana per estimar-la”

Els propers 7 i 8 d'octubre se celebra un Simposi sobre les Relacions entre els Ortodoxos i els Catòlics al Seminari Conciliar de Barcelona


Simposi sobre les relacions entre els ortodoxos i els catòlics, 1964 Atenàgores I – Pau VI / 2014 Bartomeu I – Francesc. Així es titula la nova iniciativa organitzada per la Comissió Interdiocesana d’Ecumenisme i de Relacions Interreligioses, l’Arquebisbat de Barcelona, l’Arquebisbat Ortodoxa d’Espanya i Portugal i la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya.

Aquest acte se celebrarà els propers 7 i 8 d’octubre a l’Aula Magna de la Facultat de Teologia de Catalunya del Seminari Conciliar de Barcelona.  

Una relació que ha canviat

L’Església Ortodoxa i l’Església Catòlica han viscut quasi un mil·lenni sencer d’ignorància mútua i d’un desconeixement endèmic. Únicament alguns ‘especialistes’ catòlics s’interessaven per l’Ortodòxia i alguns ortodoxos prestaven atenció als moviments magisterials del Catolicisme, Però, els ‘papistes’ i els ‘cismàtics’ s’ignoraven mútuament i quasi no se saludaven.

“Actualment a Catalunya hi ha una realitat: els cristians de l’església oriental són persones que s’han convertit en els nostres veïns. Alguns patriarcats com el romanès és compten per milers. Això ha portat a la comissió interdiocesana d’ecumenisme i relacions interconfessionals a organitzar un simposi sobre les relacions del catolicisme i l’ortodòxia”, apunta el delegat diocesà d’Ecumenisme i Relacions Interreligioses, Mons. Jaume González-Agàpito.

Orígens i Finalitat

L’abraçada a Jerusalem de S.S Atenàgores I i S.S Pau VI, l’any 1964, va ser un moment cabdal en la història contemporània d’aquestes dues confessions cristianes. La trobada d’enguany del Papa Francesc i del Patriarca Bartomeu I, a Jerusalem mateix, no ha estat simplement la memorització del cinquantenari, sinó un nou pas en el camí del reconeixement i de la reconciliació d’aquestes dues Esglésies que representen, com digué Sant Joan Pau II, els dos pulmons de l’Església de Crist. 

Aquest Simposi vol oferir l’ocasió, a catòlics i a ortodoxos, ‘de reconèixer-se’ i d’estimar-se per profunditzar en la recerca de la plena comunió.  “La voluntat és de no dirigir-se tan en aquelles coses curioses com els ritus o les maneres d’anar vestits o les tradicions gràfiques, sinó que ens dediquem a conèixer la teologia i sobretot l’espiritualitat d’aquestes dues esglésies, remarca Mons. González-Agàpito.

A qui va dirigit?

La iniciativa, que comptarà amb un programa replet de ponències i taules rodones de figures consolidades i experts en aquesta temàtica, està oberta a tots els públics. Mons. Agàpito considera que “aquest Simposi va dirigit especialment a tots els fidels laics. La relació entre cristians i ortodoxos la coneixem a través dels mitjans, dels llibres o revistes, però és molt positiu veure cara a cara jerarques, teòlegs i fidels que parlen de temes que ens interessen a tots i que són de carn i ossos com nosaltres”. 

Finalment, el qui va ser membre del cos diplomàtic de la Santa Seu, llança un missatge a tothom perquè s’animi a assistir a aquest Simposi de fraternitat i obertura. “Jo sóc fill d’una família no de missa. Amb l’Església actual tinc una actitud positiva. No tot s’està perdent. Per aquest motiu crec que és fonamental conèixer íntimament una altra tradició cristiana per estimar-la i perquè ens dona i ens obra un altra pulmó de la única Església de Crist”.

Per informació i inscripcions cal dirigir-se a la Delegació Diocesana d’Ecumenisme i Relacions Interreligioses, C/Sant Pau, 101, Barcelona. Tel. 93 323 88 74 , E-mail: ecumenisme@ecumenisme.cat 

T'interessarà ...