Pàgina d'inici > Noticies

Missa exequial del Cardenal Carles

A les 11h del dijous 19 de desembre es va iniciar la missa exequial a la catedral, presidida pel Sr. Cardenal Arquebisbe, amb el qual varen concelebrar aquests cardenals, arquebisbes i bisbes: Concelebrants  Cardenal Lluís Martínez Sistach,arquebisbe de Barcelona. Antonio Cañizares, prefecte de la Congregació per al Culte diví i la Disciplina dels Sagraments, Roma. […]

A les 11h del dijous 19 de desembre es va iniciar la missa exequial a la catedral, presidida pel Sr. Cardenal Arquebisbe, amb el qual varen concelebrar aquests cardenals, arquebisbes i bisbes:

Concelebrants 

 1. Cardenal Lluís Martínez Sistach,arquebisbe de Barcelona.
 2. Antonio Cañizares, prefecte de la Congregació per al Culte diví i la Disciplina dels Sagraments, Roma.
 3. Cardenal Antonio M. Rouco Varela, arquebisbe de Madrid i president de la CEE.
 4. Arquebisbe Mons. Renzo Fratini, nunci apostòlic a Espanya i Andorra.
 5. Jaume Pujol Balcells, arquebisbe de Tarragona.
 6. Braulio Rodríguez Plaza, arquebisbe de Toledo.
 7. Manuel Ureña, arquebisbe de Saragossa.
 8. Juan del Rio, arquebisbe Castrense.
 9. Joan Piris, bisbe de Lleida.
 10. Francesc Pardo, bisbe de Girona.
 11. Enric Benavent, bisbe de Tortosa.
 12. Romà Casanova, bisbe de Vic.
 13. Xavier Novell, bisbe de Solsona.
 14. Xavier Salinas, bisbe de Mallorca.
 15. Salvador Giménez Valls, bisbe de Menorca.
 16. Vicente Juan Segura, bisbe d’Eivissa.
 17. Josep Àngel Saiz Meneses, bisbe de Terrassa.
 18. Sebastià Taltavull, bisbe auxiliar de Barcelona.
 19. Salvador Cristau, bisbe auxiliar de Terrassa.
 20. Pere Tena, bisbe auxiliar emèrit de Barcelona.
 21. Carles Soler Perdigó, bisbe emèrit de Girona.
 22. Jaume Traserra, bisbe emèrit de Solsona.
 23. José Luis Martínez Camino, bisbe auxiliar de Madrid.

També varen concelebrar l’eucaristia uns 200 preveres i un nombrós grups de diaques. Entre els preveres hi havia José M. Gil Tamayo, secretari general de la CEE; Jaume Berdoy, en representació del bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Mons. Agustí Cortés, convalescent d’una intervenció quirúrgica; Mons. Joan-Enric Vives, arquebisbe-bisbe d’Urgell, excusà la seva assistència perquè en aquelles hores tenia al Palau Episcopal d’Urgell la recepció de Nadal al Poble d’Andorra acompanyat de les seves autoritats; el P. Fossas, prior del monestir de Montserrat, en representació del P. Abat.

De la nostra Arxidiòcesi varen concelebrar els Vicaris Episcopals, Mn. Joan Galtés, Mn. Jesús Sanz, Mn. Joan Cuadrench, Mn. Lluís Ramis, Mn. Salvador Bacardit i Mn. Segimon Garcia; el Vicari Judicial, Dr. Santiago Bueno; el Secretari general i Canceller, Mn. Sergi Gordo; els membres del Capítol Catedral, presidits pel degà, Dr. Joan Guiteras.     

Autoritats presents

En els primers bancs de l’assemblea hi havia els familiars i les autoritats. Entre aquestes, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias; el tinent general i Inspectors general de l’Exèrcit (IGE), Ricardo Álvarez-Espejo García; l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel; el Sr. Jordi Pujol, ex president de la Generalitat; els consellers d’Interior i de Justícia, del Govern de la generalitat; el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell; el delegat d’Afers Religiosos de l’Ajuntament, Ignasi Garcia Clavel; la diputada Glòria Renom; el rector de la URL, Josep M. Garrell; el rector de la UOC, Josep M. Planell;  Eugeni Gay, magistrat del TC; el Josep M. Miró Ardèvol, membre del Pontifici Consell dels laics, entre altres.

La missa es va iniciar amb el cant gregorià i llatí del Requiem aeternam dona ei Domine i es va cloure amb el popular Virolai a la Verge de Montserrat.        

Discurs del Cardenal Sistach

“L’Església diocesana de Barcelona acomiada avui el que fou durant catorze anys el seu pastor”. Així va començar el Cardenal Sistach la seva homilia, en la que va destacar que “fou la fe de Don Ricardo la que el va sostenir i consolar enmig de les proves i les nits que –com tot bon creient- va trobar també ell en el camí de la fe i del ministeri pastoral”.  Finalment, l’Arquebisbe de Barcelona va demanar que el difunt intercedeixi per l’Església i, especialment, per la de Barcelona.

Trasllat de les despulles a València

Després de la comunió, el Dr. Lluís Martínez Sistach, així com tots els concelebrants, van anar al Cor de la Catedral, on estava instal·lat el fèretre, per aspergir-lo i encensar-lo mentre sonava el cant In paradisum.Una oració de comiat a la porta principal de la Catedral donava l’últim adéu al que va ser arquebisbe de Barcelona durant catorze anys. El cotxe funerari esperava rodejat d’una gran multitud de fidels que, en veure el fèretre abandonant la Catedral, aplaudien de manera emocionada. Les despulles han estat traslladades a la Basílica de la Mare de Déu dels Desamparats, on serà enterrat el Cardenal Carles.

T'interessarà ...