Memòria dels “nous màrtirs” cristians

El bisbe Sebastià Taltavull va presidir la pregària de memòria dels “nous màrtirs cristians” organitzada per la Comunitat de Sant’Egidio a la Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor

Fent camí cap a la Setmana Santa, la Comunitat de Sant’Egidio ha fet memòria dels testimonis de la fe que ens han deixat en els temps recents.  Son molts cristians que en nombrosos llocs del món han patit persecucions, discriminacions, privacions de la llibertat religiosa i fins i tot han perdut la vida. La Comunitat de Sant’Egidio els ha recordat, juntament amb molts religiosos i religioses, sacerdots i laics, en una pregaria ecumènica presidida a la Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor per Mons. Sebastià Taltavull, bisbe auxiliar de Barcelona, juntament amb representants de les diferents confessions cristianes.

Testimonis vius i anunciadors

El bisbe Sebastià en les seves paraules va convidar als presents a pregar pels nostres germans que són actualment perseguits per causa del seu testimoni de fe i a fer memòria d’aquells que han arriscat la vida fins a perdre-la, “tot interrogant-nos com podem ser testimonis vius i anunciadors de la misericòrdia de Déu, ara i aquí, en les pròpies circumstàncies en els que vivim”

En aquesta memòria s’han recordat les víctimes de cada continent. El Papa Francesc ha recordat que “Avui, en el segle XXI, la nostra Església és una Església de Màrtirs”. Ho veiem de manera molt concreta en el que està passant Síria, Iraq, Iemen, Líbia, Nigèria, Pakistan.

Cada continent ha estat representat per una creu que s’oferia amb el nom de molts testimonis concrets. Son testimonis desarmats i no violents que constitueixen un escàndol enfront la violència, la corrupció i el terror. Son llocs on es mora perquè es va a missa, on esglésies i escoles cristianes son cremades, on hi ha amenaces, intimidacions i assassinats perquè s’eduquen els joves i s’allunyen de les bandes criminals.

Continents

Inicialment s’han recordat les quatre monges Missioneres de la Caritat, Anselm, índia, Judith, kenyana, Marguerite i Reginette, ruandeses, assassinades a Aden (Iemen) el matí del 4 de març de 2016, juntament amb 12 persones, a la seva casa que acollia ancians i minusvàlids. Eren les últimes cristianes que van romandre al país turmentat pel terror, pel conflicte i per la misèria.

També s’han recordat els 15 cristians assassinats a les esglésies catòlica i anglicana Lahore (Pakistan), diumenge 15 de març de 2015, mentre participaven a la missa. Entre ells, el petit Abish, d’11 anys, jove adolescent de l’escola de la Pau. Shabhaz Bhatti, Ministre de les minories, catòlic, assassinat quan tenia 42 anys el 2 de març de 2011.

Mons. Óscar Arnulfo Romero, inoblidable pastor, testimoni de pau i amic dels pobres, assassinat al Salvador mentre celebrava l’eucaristia està sempre present en aquesta memòria. Enguany serà beatificat a San Salvador i obra la memòria de molts altres que han donat la seva vida al continent americà, molts  assassinats per la violència difosa, per la cobdícia dels diners, perquè estaven indefensos en barris perillosos. William Qijano, jove de la Comunitat de Sant’Egidio, va ser assassinat quan tenia 21 anys a El Salvador, per haver salvat molts infants de la violència de les Maras.

A l’Àfrica, han estat molts els religiosos i religioses, sacerdots i laics que han perdut la vida treballant per la pau, servint els pobres, guarint els malalts. S’han recordat els religiosos i les religioses de l’Ordre Hospitalari de Sant Joan de Déu, que van donar la vida per estar al costat dels malalts d’ebola a l’hospital de Sant Josep de Monròvia (Libèria) o a Lunsar (Sierra Leona).  El germà Miguel Pajares, de 75 anys, i el Germà Manuel García Viejo, de 69 anys, van morir entre agost i setembre de 2014 i feia més de 30 anys que estaven a l’Àfrica al costat dels malalts. Floribert Bwana Chui, jove de la Comunitat de Sant’Egidio a Goma, va ser torturat i assassinat per haver-se oposat a la corrupció i a la idolatria dels diners en nom de l’Evangeli i dels pobres.

Els testimonis de la fe del segle XXI son dones i homes que ens mostren la força de la resistència al mal fins a donar la vida. Cadascun dels noms que es van escoltar, amb la llàntia que es va encendre, ens recordaven que junts formem part d’una única família que testimonia l’Evangeli de la pau.   

Font: Comunitat de Sant’Egidio

T'ha agradat aquest contingut? Subscriu-te al nostre butlletí electrònic. Cada setmana, l'actualitat de l'Església diocesana al teu correu.

T'interessarà ...

16 Juliol, 2019
Els missioners de la província eclesiàstica de Barcelona es reuneixen sota el lema: «Batejats i enviats: l’Església de Crist en missió al món»
16 Juliol, 2019
Entrevista a Carles Armengol, autor del llibre "Canviar el consum per canviar la vida", on es parla de la vinculació entre el consumisme i la crisi social i ambiental que s’està patint a escala global