Pàgina d'inici > Noticies > Homilies de Santa Marta

Màrtirs avui?

Encara que ens costi de creure, entre altres motius per que no surt ni a les televisions ni als diaris, no és notícia i no ven, el Papa Francesc va ser molt clar: “ avui hi ha més cristians perseguits que en el primers segles”

Francesc féu aquesta contundent afirmació durant la festa romana dels Sants Protomàrtirs que recorda els cristians que foren martiritzats als peus del turó del Vaticà l’any  64 dc per odre de l’emperador Neró, falsament acusats del incendi de Roma.

La pregària del inici de la Missa recorda que el Senyor “ha fecundat amb la sang de màrtirs els primers brots de l’Església de Roma”. En les conegudes paraules de Tertulià: “la sang dels màrtirs és llavor de cristians”. “Es parla – diu el Papa – del creixement d’una planta. I això es fa pensar en el que deia Jesús: el Regne del cels és com un home que llançà la llavor a terra, i va marxar a casa seva  – dormit o despert – la llavor creix, brota, sense que ell sàpiga com ho ha fet”. Aquesta llavor és la Paraula de Déu que creix i es converteix en el Regne de Déu, es converteix en l’Església gràcies a la “força de l’Esperit Sant” i al “testimoni del cristià”.

“El testimoni del cristià és necessari. I quan aquest arriba al final, quan les circumstàncies històriques ens demanen un testimoni fort, trobem els màrtirs, els testimonis més grans. I aquella Església queda regada per la sang dels màrtirs”

Francesc, però, indica quelcom imprescindible, per tal que el testimoniatge sigui veritable. Això és que el “testimoniatge ha de ser sense condicions”. “El testimoniatge ha de ser sense condicions. Amb aquell llenguatge fort de Jesús que ens diu: “Digues si quan és si, digués no, quan és no. Aquest és el llenguatge del testimoni”.

El Papa tingué un record també “pels màrtirs d’arreu que donen la seva vida per la fe”. “Avui – assenyala – hi ha tants màrtirs perseguits. Pensem en l’Orient Mitja, en els cristians que han de fugir per persecucions. També cristians expulsats de formes elegants, amb guants blancs: aquesta és també una autèntica persecució. Avui hi ha més testimonis més màrtirs en l’Església que en els primers segles. Pensem, recordant els primers màrtirs romans, en els nostres germans y germanes que viuen perseguits, que pateixen i que amb la seva sang fan créixer la llavor de tantes petites esglésies que neixen. Preguem per ells i també per nosaltres”.

 El Papa: avui en dia hi ha més màrtirs cristians que en els primers segles. Homilia del Papa Francesc a la casa de Santa Marta, dilluns 30 de juny de 2014

 

T'interessarà ...