Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona > Mans Unides

Mans Unides amb Guatemala

L'ONG dona suport a un milió set-cents mil guatamaltencs damnificats per l'erupció del Volcà de Foc

[MANS UNIDES] L’erupció del Volcà de Foc de Guatemala el passat 3 de juny ha deixat fins ara un milió set-centes mil persones damnificades, sumant a aquesta xifra les prop de 200 persones mortes, les més de 200 persones desaparegudes i aquelles que s’han vist obligades a desplaçar-se de les seves llars a causa de la lava bullent, les cendres, els ensorraments i corriments de terres i per la contaminació de la terra i l’aire de la zona.

La reacció davant l’erupció del Volcà de Foc i els ajuts, tant del govern com de la població guatemalenca, han estat instantànies i abundants. Tot i així, l’ajuda a la població continua sent necessària així com la reconstrucció i el suport als programes d’emergència davant catàstrofes com aquestes. En cap dels departaments havia habilitades Coordinadores municipals o locals per a la Reducció de Desastres (Comred i Colred) que són els sistemes que ajuden a prevenir les pitjors conseqüències de situacions com la viscuda ara a Guatemala.

Implicació de Mans Unides

Des del primer moment, Mans Unides ha estat en contacte amb els seus socis locals a la zona. A partir d’aquí, és ara quan l’Organització està rebent les peticions d’ajuda i es plantegen projectes de reconstrucció, suport i prevenció per a la població afectada. S’acaba d’aprovar la realització de dos projectes d’emergència amb organitzacions locals; és a dir, a la Regió Central de Guatemala que està integrada pels departaments de Chimaltenango, Sacatepequez i Escuintla.

Concretament, Mans Unides donarà suport a la realització de dos projectes. El primer al costat del seu soci local CEPEDEM en col·laboració amb el COE (Centre d’Operacions d’Emergència). Aquesta intervenció preveu donar suport amb kits d’emergència a les persones que encara estan allotjades en els albergs temporals habilitats per a aquesta emergència. Aquests kits inclouen material d’higiene, llençols, tovalloles i mantes i arribaran a 1.100 persones dels municipis d’Escuintla i Alotenango.

El segon projecte es realitzarà a través del soci local de Mans Unides, ADECOR. Aquest treballarà en coordinació amb les diòcesis de Sacatepéquez i Escuintla. Beneficiarà 80 famílies de la Comunitat San Pancho, pertanyent al Llogaret de El Rodeo, al municipi i departament d’Escuintla.

Població damnificada

Aquesta comunitat es troba aïllada enmig de dos rius. No ha pogut rebre tota l’ajuda necessària fins aquests moments, deixant el poble mancat d’aigua potable i d’alimentació. Amb la cendra calenta, la població de San Pancho ha perdut tots els seus cultius. Com a repercusió, la majoria de les famílies es troben en albergs temporals.

El projecte de Mans Unides té com a objectiu garantir la salut i l’alimentació de la població. Ho està fent mitjançant el lliurament de kits bàsics d’aliments i útils sanitaris per a 330 persones.

El projecte donarà suport legal, psicològic i tècnicament a la comunitat. També, es preveu la realització d’un balanç comunitari dels danys causats pel volcà, per preparar possibles alternatives per al futur.

T'interessarà ...