Mans Unides amb Guatemala

L'ONG dona suport a un milió set-cents mil guatamaltencs damnificats per l'erupció del Volcà de Foc

[MANS UNIDES] L’erupció del Volcà de Foc de Guatemala el passat 3 de juny ha deixat fins ara un milió set-centes mil persones damnificades, sumant a aquesta xifra les prop de 200 persones mortes, les més de 200 persones desaparegudes i aquelles que s’han vist obligades a desplaçar-se de les seves llars a causa de la lava bullent, les cendres, els ensorraments i corriments de terres i per la contaminació de la terra i l’aire de la zona.

La reacció davant l’erupció del Volcà de Foc i els ajuts, tant del govern com de la població guatemalenca, han estat instantànies i abundants. Tot i així, l’ajuda a la població continua sent necessària així com la reconstrucció i el suport als programes d’emergència davant catàstrofes com aquestes. En cap dels departaments havia habilitades Coordinadores municipals o locals per a la Reducció de Desastres (Comred i Colred) que són els sistemes que ajuden a prevenir les pitjors conseqüències de situacions com la viscuda ara a Guatemala.

Implicació de Mans Unides

Des del primer moment, Mans Unides ha estat en contacte amb els seus socis locals a la zona. A partir d’aquí, és ara quan l’Organització està rebent les peticions d’ajuda i es plantegen projectes de reconstrucció, suport i prevenció per a la població afectada. S’acaba d’aprovar la realització de dos projectes d’emergència amb organitzacions locals; és a dir, a la Regió Central de Guatemala que està integrada pels departaments de Chimaltenango, Sacatepequez i Escuintla.

Concretament, Mans Unides donarà suport a la realització de dos projectes. El primer al costat del seu soci local CEPEDEM en col·laboració amb el COE (Centre d’Operacions d’Emergència). Aquesta intervenció preveu donar suport amb kits d’emergència a les persones que encara estan allotjades en els albergs temporals habilitats per a aquesta emergència. Aquests kits inclouen material d’higiene, llençols, tovalloles i mantes i arribaran a 1.100 persones dels municipis d’Escuintla i Alotenango.

El segon projecte es realitzarà a través del soci local de Mans Unides, ADECOR. Aquest treballarà en coordinació amb les diòcesis de Sacatepéquez i Escuintla. Beneficiarà 80 famílies de la Comunitat San Pancho, pertanyent al Llogaret de El Rodeo, al municipi i departament d’Escuintla.

Població damnificada

Aquesta comunitat es troba aïllada enmig de dos rius. No ha pogut rebre tota l’ajuda necessària fins aquests moments, deixant el poble mancat d’aigua potable i d’alimentació. Amb la cendra calenta, la població de San Pancho ha perdut tots els seus cultius. Com a repercusió, la majoria de les famílies es troben en albergs temporals.

El projecte de Mans Unides té com a objectiu garantir la salut i l’alimentació de la població. Ho està fent mitjançant el lliurament de kits bàsics d’aliments i útils sanitaris per a 330 persones.

El projecte donarà suport legal, psicològic i tècnicament a la comunitat. També, es preveu la realització d’un balanç comunitari dels danys causats pel volcà, per preparar possibles alternatives per al futur.

T'interessarà ...

17 Maig, 2019
La germana teresiana guardonada per la seva trajectòria, aplicant el personalisme de Mounier vinculat amb Santa Teresa en totes les etapes de la seva vida