Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

L’Orde de Cavalleria del Sant Sepulcre

6 cavallers i 10 dames van ingressar en l’Orde i van fer jurament davant el Cardenal Sistach

Amb una història gairebé mil·lenària, els Cavallers van pelegrinar des de Jerusalem fins a Europa, on van continuar mantenint vius els objectius de l’Orde fins a dia d’avui

Nous membres ingressaran en l’Orde de Cavalleria del Sant Sepulcre de Jerusalem el proper dissabte a la Catedral, en una missa presidida pel cardenal Sistach. Però, d’on prové aquesta orde? Quins són els seus objectius? Com s’organitzen? Com vesteixen? I, sobretot, quina és la seva simbologia? Amb tot, serà més senzill comprendre una orde gairebé mil·lenària que lluita pel catolicisme a Terra Santa.

Història de l’orde

L’orde de Cavalleria del Sant Sepulcre de Jerusalem, la creació del qual s’ha atribuït durant molt de temps a Godofred de Bouillon (principal líder de la Primera Croada), probablement va tenir el seu origen en la investidura de Cavallers que en el segle XII van anar a Terra Santa per a defensar el Regne Llatí de Jerusalem.

Després de la caiguda de Jerusalem en poder de l’Islam l’any 1187, els Cavallers van perdre el seu assentament a la ciutat i es van convertir en uns “cavallers pelegrins” arreu d’Europa, on van difondre i mantenir viu l’esperit de croada que permetés recuperar els Sants Llocs. Per aquest motiu, actualment, l’orde té presència en més de 31 països a través de les anomenades lloctinències (seus territorials).

A principis del segle XV, els Sobirans Pontífexs van atorgar a l’orde l’status  d’una vertadera Orde de Cavalleria, confiant-li la custòdia de Terra Santa. A partir d’aquí, els canvis van ser constants. L’any 1847, el Papa Pius IX va permetre que es creessin nous membres de l’orde fora de Jerusalem, sempre que es tingués l’aprovació del Patriarca. Vint-i-un anys després, el Papat va decidir assumir directament el Gran Mestratge de l’Orde. I, el 1888, el Papa Lleó XIII aprova la decisió d’acceptar a Dames com a membres de l’Orde. Gairebé mig segle després, el 1938, Pius XII va donar als Cavallers un nou Estatut i va nomenar com a protector a un Cardenal, per tal que aquest, posteriorment (1949), es convertís en Gran Maestre (màxima autoritat de l’Orde).

L’actual Estatut dels Cavallers del Sant Sepulcre els va aprovar el Papa Pau VI el 1977 i Joan Pau II va modificar-ne dos articles. Gràcies a la història i als estatuts, és senzill comprendre els seus objectius i la seva finalitat bàsica.

Missió dels Cavallers del Sant Sepulcre

L’Orde ha rebut del Sant Pare la missió especial de reforçar la pràctica de la vida cristiana entre els seus membres i d’ajudar al manteniment de la presència cristiana a Terra Santa. En definitiva, el Papa ha retornat a l’Orde la seva funció primitiva però amb una gran diferència: els mitjans no són ara la força de les armes sinó l’ajuda fraternal als cristians de Terra Santa.

L’Orde de Cavalleria del Sant Sepulcre de Jerusalem tenen per objecte enfortir la pràctica cristiana amb absoluta fidelitat al Sant Pare; sostenir i ajudar a les obres i institucions de culte, caritatives, culturals i socials de l’Església Catòlica a Terra Santa; vetllar per la conservació i la propagació de la fe en aquelles terres i sostenir els drets de l’Església Catòlica a Terra Santa.

Línies d’actuació

Gràcies a les donacions dels membres de l’Orde, que van destinades íntegrament a Terra Santa, durant els últims decennis s’han edificat 4 jardins d’infància i 3 grans escoles: una de primària i secundària a René, una segona a Fuheis (Jordània) i la tercera a Kerak-al Wasieh (sud de Jordània). Davant la continuada situació dramàtica a Terra Santa, el Gran Maestre va decidir reduir dràsticament l’ajuda dirigida a la construcció de nous edificis, amb la finalitat de destinar majors recursos a favor de l’ajuda humanitària.

Lloctinència a Catalunya

Giraud, un home que va governar el convent del Sant Sepulcre, va rebre de Ramon Berenguer IV viles a Aragó i la facultat d’erigir un convent del seu orde a Calataiud (1149), seu principal de l’Orde a Aragó. A Catalunya, l’Orde tenia la seu a l’Església de Santa Anna de Barcelona, que els va ser cedida el 1141, i que encara avui és la seu dels Cavallers del Sant Sepulcre. És per això, que la Vetlla d’Armes es fa en aquest recinte.

Organització

L’Orde està regida i governada pel Cardenal Gran Maestre, que actualment és el cardenal americà Edwin F. O’Brien, que va ser nomenat pel Papa com a protector de l’Orde.

A Catalunya, trobem un Lloctinent, que és el comte de Lavern, Jacint Maristany d’Ibarra, i un Gran Prior, que és el cardenal Sistach. Degut a això, el Dr. Lluís Martínez Sistach serà qui presideixi l’eucaristia d’ingrés de nous membres a l’Orde del Sant Sepulcre el proper dissabte.

Simbologia de l’Orde

Hi ha dos símbols imprescindibles. D’una banda, les cinc creus potentades o Creu de Jerusalem, que constitueixen el seu emblema i que els Cavallers i les Dames mostren als seus uniformes. El color vermell sang de la Creu recorda “l’amor de Crist Redentor, la seva sang derramada per nosaltres, la seva mort i la seva Resurrecció”.

D’altra banda, un altre dels símbols més emprats i que es podrà veure a la Vetlla d’Armes és l’espasa, també anomenada Espasa de Godofred (adopta el nom del creador de l’Orde). En la societat actual, que aprecia menys els símbols en tot el referent a les armes i es declara a favor de la pau i la justícia, sobretot en Terra Santa, sembla important insistir en el simbolisme més espiritual de l’espasa.

Com vestiran els nous membres de l’Orde?

El dia de la seva inclusió a l’Orde, els Cavallers portaran l’uniforme típic per sota de l’hàbit coral, de pany blanc ampli, llarg fins al terra i amb cua. Els eclesiàstics (diaques o preveres) tan sols s’hauran de posar la musseta, mentre que les dames vestiran un vestit negre llarg, amb vel negre al cap i capa de vellut de seda negre, amb la creu de Jerusalem vermella filetejada en color or. 

T'interessarà ...