Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

Les mascotes, sota el mantell protector de Sant Antoni

Els devots de sant Antoni, amb els seus animals de companyia, demanen la protecció del sant a la parròquia de la Concepció en una ambient de devoció i festa popular.

Molts fidels de l’eixample es varen acostar fins a les portes del temple portant les seves mascotes per demanar a sant Antoni, dels rucs, o del porquet, la protecció d’un dels tres sants de la “setmana dels barbuts”. Mn. Joan Blade, vicari de la parròquia va beneir els animals portats a coll pels seus propietaris i aquest varen gaudir de la pregària, la festa.

Qui era Sant Antoni? 

Sant Antoni, considerat el pare del monacat, és considerat patró dels animals domèstics i, sobretot, dels ases, cavalls i mules, és a dir, dels animals de treball. La vida del sant va ser escrita per Sant Atanasi. A aquesta narració, s’hi afegeixen nombrosos components llegendaris. Una de les més conegudes explica com, després de retornar miraculosament la salut a la filla del governador d’una ciutat propera, el sant va guarir també un porquet que era esguerrat. D’ençà d’aquell dia, l’animalet el va seguir. Aquesta és la raó per la qual, segons la veu popular, es representa el sant amb un garrinet als peus. Una altra història explica que un ase, al qui havien de matar perquè estava malalt, es va posar a córrer totalment recuperat després d’agenollar-se davant una ermita dedicada al sant. La tradició és plena d’expressions populars que expressen la devoció dels fidels per sant Antoni com a protector dels animals:

“Sant Antoni és un bon Sant

i qui té un xavo li dóna

perquè ens guardi els animals,

tant si són de pel com de ploma”

En la tradició catalana, la setmana dels barbuts, es la que inclou els dies 15, 16 i 17 de gener, corresponents a les celebracions de les festes dels sants, Pau Ermità, Maur abat i Antoni abat. Els tres sants són representats en la iconografia amb llargues barbes, d’aquí el popular nom de la setmana dels barbuts. Aquesta setmana és, tradicionalment, considera com la més freda de l’any.

 

T'interessarà ...