Pàgina d'inici > Noticies > Tresors de la Catedral

Les llegendes de Santa Eulàlia

El número 13 recorda a la jove de Sarrià ja que, en vida, va patir tretze martiris abans de morir en la creu d’aspa per professar la religió cristiana

Tretze oques es poden veure al claustre de la Catedral. Tretze anys tenia Santa Eulàlia quan va morir. I tretze martiris va rebre abans de ser crucificada l’any 304. No és estrany, doncs, que el número tretze recordi a la Santa, una jove cristiana de Sarrià que al segle IV va gosar plantar cara a les persecucions religioses de Dioclecià. La seva valentia la va portar a enfrontar-se al governador local Dacià fent ús de la seva raó i dialèctica. D’aquí prové el seu nom: ‘Eulàlia’ (barreja entre Eu i Lalos), que significa ‘la ben parlada’. Degut al seu atreviment i a la proclamació de la seva fe, va ser condemnada a mort tot i que abans se li van aplicar tants càstigs com anys d’edat tenia. En total, tretze martiris com les tretze oques que es troben permanentment al claustre de la Catedral, en relació a les oques que cuidava Santa Eulàlia al desert de Sarrià.

Llegendes o realitat?

“Els tretze martiris són llegendes perquè quan a un sant se l’estima molt, se l’enriqueix moltíssim de llegendes”, afirma el Dr. Martí Bonet, qui aconsella als “homes i dones del segle XXI” que han d’escoltar “la història autèntica però també les llegendes”.

Un dels martiris més coneguts de la Santa va consistir en ficar-la dintre d’una bóta plena de claus i vidres i llançar-la rodolant per l’actual carrer de la Baixada de Santa Eulàlia, on avui en dia s’hi pot veure una imatge de la patrona de Barcelona.

T'interessarà ...