Pàgina d'inici > Noticies

Les famílies, a casa seva: la Sagrada Família

Mares, pares, avis i nens han arribat aquest diumenge a casa seva, la Basílica de la Sagrada Família, per celebrar la Festa de Jesús, Josep i Maria, la Festa de la Sagrada Família de Natzaret L’eucaristia ha estat presidida per l’Arquebisbe, Mons. Vincenzo Paglia, President del Pontifici Consell per a la Família, delegat del Papa [...]

Mares, pares, avis i nens han arribat aquest diumenge a casa seva, la Basílica de la Sagrada Família, per celebrar la Festa de Jesús, Josep i Maria, la Festa de la Sagrada Família de Natzaret

L’eucaristia ha estat presidida per l’Arquebisbe, Mons. Vincenzo Paglia, President del Pontifici Consell per a la Família, delegat del Papa Francesc per a aquest esdeveniment, i ha tingut com a concelebrants principals al Cardenal Arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, i al bisbe auxiliar, Mons. Sebastià Taltavull. També han concelebrat una trentena de preveres i diaques entre ells Mossèn Manel Claret, Delegat de Pastoral Familiar; Mn. Santiago Bueno, Vicari Judicial; i Mossèn Lluís Bonet, rector de la parròquia de la Sagrada Família.

Lligams familiars amplis

L’Arquebisbe Paglia, que en un català gairebé bé nadiu ha presidit la cerimònia, ha destacat en la seva homilia el sentit i valors de la família cristiana com a pal de paller de la nostra societat i la necessitat de tenir-ne cura, de forma especial, en aquelles famílies que viuen dificultats de tipus econòmic, pels estralls de la crisis, o de convivència, a les que cal acompanyar i, si és possible, guarir. “Els nens –ha dit l’Arquebisbe Vincenzo Paglia– necessiten un pare i una mare per poder créixer i néixer. És difícil créixer en la salut del cos i del cor sense tenir una família. Només cal veure els nombrosos nens abandonats, sense afecte i companyia! La família per si sola –ho sabem– no és suficient. Cal que les famílies es trobin entre elles i s’ajudin. Això mateix és el que va passar amb aquella jove família. Ja a Betlem van anar-hi els pastors i després els mags. És indispensable que també avui es tornin a crear lligams més amplis. Podríem dir que cada família necessita que arribin pastors que portin alegria i mags que portin regals.”

Mons. Paglia també s’ha referit als futurs treballs del Sínode per la família dels propers anys 2014 i 2015: “Com sabeu, el Papa ha decidit celebrar un Sínode extraordinari sobre la Família el proper mes d’octubre. Vol que totes les comunitats cristianes dediquin una major atenció a les famílies. No es poden deixar soles les famílies, sobretot les que passen més dificultats. I també cal ajudar els nostres joves perquè entenguin la bellesa de casar-se i de formar una família”.

Matrimonis pròspers

Un dels moments més emotius de la celebració, organitzada per la Delegació de Pastoral Familiar, ha estat quan un bon grup de matrimonis, que enguany han complert 25, 50 i 60 han renovat les seves promeses matrimonials i han agraït al bon Déu el do de la fidelitat que els ha donat tant de temps. Un matrimoni ha llegit un text en nom de tots i l’Arquebisbe Paglia, visiblement emocionat, no ha pogut estar-se de donar-les una gran abraçada desitjant llarga vida als seus matrimonis.

Connexió amb el Vaticà

En acabar la celebració s’ha connectat amb la Plaça de Sant Pere del Vaticà per participar en el rés de l’Àngelus, on el Papa Francesc ha dirigit una especial salutació a les tres grans basíliques dedicades a la Família de Natzaret: la Sagrada Família de Barcelona, la Basílica de l’Anunciació de Natzaret i el Santuari marià de Loreto, on segons la tradició es conserva la llar de Jesús, Josep i Maria. En rebre la salutació del Papa tots els presents li han dedicat un càlid i agraït aplaudiment.

El Papa ha resat una pregària per la Família, escrita per ell, que tots els presents a la Basílica de la Sagrada Família tenien en un punt de llibre, tant en català com en castellà, i que han resat paticipativament juntament amb el Sant Pare. D’aquesta manera els fidels de l’Arquebisbat de Barcelona han unit la seva veu, els seus cors i la seva pregària, als desitjos del Sant Pare pel bé de la Família i dels propers treballs del Sínode.

Potenciar la Sagrada Família

El Cardenal Sistach ha volgut agrair a l’Arquebisbe Vicenzo Paglia la seva presència a la Sagrada Família obsequiant-li una reproducció de l’anagrama de Jesús, Maria i Josep, dissenyat per Antoni Gaudí, i que es troba tant al mig de la nau central del temple com en el presbiteri. El Cardenal ha dit “així Mons. Paglia, en el seu despatx, ens tindrà sempre presents i es recordarà de la Basílica de la Sagrada Família”. Mons Paglia, tot agraït, ha afirmat: “Aquesta és la Basílica més bella i esplendorosa del món”.

El Cardenal Martínez Sistach també ha anunciat que en els propers mesos es realitzaran noves i diverses activitats a la Sagrada Família per sensibilitzar i educar sobre ella. Precisament aquest diumenge a la Basílica quedava inaugurada una exposició de fotografies i textos sobre la família, en uns grans rollups, en diversos idiomes: català, castellà, italià, japonès i rus, que romandran dins el temple gaudinià en els propers mesos perquè siguin vistos, llegits i aprofundits per la munió de visitants de la Sagrada Família.

La celebració s’ha desenvolupat en un ambient festiu i nadalenc, amb un Nen Jesús als peus de l’altar, i els cants han acompanyat aquesta festa de les famílies amb nadales populars. Avui, les famílies han entrat, de nou, a casa seva!

T'interessarà ...