Pàgina d'inici > Noticies > Tresors de la Catedral

L’entrada al cel

Totes les esglésies contenen dues piles d’aigua beneïda en els laterals de cada porta per tal que els fidels puguin purificar-se abans d’entrar a l’interior del temple

Sis piles d’aigua beneïda per a tres portes: la de la façana de la Catedral, la de Sant Joan i la de Sant Iu. Aquesta és la localització de les sis piles fixes gòtiques que estan repartides, de dos en dos, per la nau central de la Catedral. Gràcies a elles, els feligresos poden purificar-se abans d’entrar al temple fent la senyal de la creu. L’aigua que contenen es beneeix cada setmana en un ritual “molt senzill” en què se li tira sal beneïda. Però hi ha una setena, a la capella de Santa Llúcia, que és romànica d’acord amb l’estil arquitectònic del temple que la conté.

Què simbolitzen?

Segons la tradició, va ser el papa Alexandre I en el segon segle qui va instituir l’ús de l’aigua beneïda per purificar les llars cristianes. Senyar-se amb aigua beneïda abans d’entrar a l’església és un signe que fa renovar espiritualment el nostre baptisme, el sagrament pel qual es rep la fe i la filiació divina.

L’aigua beneïda és un “sagramental” i senyar-se amb ella és la millor manera de començar l’oració a l’entrar en l’església. Fer la senyal de la creu mentre es resa: “Que aquesta aigua beneïda sigui per a la meva salvació i vida” és signe de neteja interior ja que així es purifica la ment i el cor.

Però també les piles fixes que es troben a les entrades serveixen per delimitar l’espai sagrat. El gest que es fa quan s’entra o se surt del temple marca la diferència geogràfica entre l’espai secular i l’espai sagrat.

Procedència

Aquesta pràctica de senyar-se amb aigua beneïda a l’entrar en una església prové dels jueus que, previ a les adoracions a Déu, realitzaven les ablucions rituals (rentats). Això es va imitar en els temples cristians i, en els atris, es va formar una espècie de lloc que marcava la transició entre el món extern i el món eclesial, on se celebra la litúrgia. Per això a l’inici hi havia grans fonts d’aigua que després van derivar en el que avui coneixem com a piles fixes d’aigua beneïda.

T'interessarà ...