Pàgina d'inici > Noticies

L’Arquebisbat de Barcelona presenta els comptes del 2012

El benefici de l’activitat del 2012 és de 8.594 euros ja que, tot i que hi ha hagut un augment del 4% dels ingressos, les despeses han crescut un 5%. El benefici del 2011 va ser de 15.243€ Augmenten en un 59% els donatius i llegats, fet que ha permès que no hi hagi dèficit [...]

El benefici de l’activitat del 2012 és de 8.594 euros ja que, tot i que hi ha hagut un augment del 4% dels ingressos, les despeses han crescut un 5%. El benefici del 2011 va ser de 15.243€

Augmenten en un 59% els donatius i llegats, fet que ha permès que no hi hagi dèficit en el resultat de l’exercici del 2012

 L’Arquebisbat de Barcelona ha presentat, aquest dijous al matí, l’estat de comptes del 2012, acte en el que han participat Mn. Antoni Matabosch, delegat diocesà d’Afers Econòmics; la Sra. Carme Obiol, cap de comptabilitat en funcions; Mn. Ramon Batlle, cap de personal, i Mn. Ramon Ollé, delegat de mitjans de comunicació.

L’any 2012 es va tancar amb gairebé 3,5 milions d’euros en donatius i llegats, un 59% més que l’exercici anterior (2,1 milions). Aquesta és la dada més destacada de la rendició de comptes de l’Arquebisbat de Barcelona. Gràcies als donatius i llegats, els ingressos han estat majors que les despeses i s’ha aconseguit un superàvit de 8.594 euros. “Aquests donatius són els que van fer que no tinguéssim dèficit el 2012”, ha afirmat Mn. Antoni Matabosch.

Balanç d’ingressos i despeses

Els beneficis, però, han caigut un 44% respecte el 2011, exercici en el que es van aconseguir 15.243 euros. Això s’ha donat a causa del descens en l’aportació dels fidels, de la baixada de l’ajut públic (en més de 200.000 euros) i de la caiguda de l’aportació de la Conferència Episcopal Espanyola (que també ha descendit en 200.000 euros). Però també perquè han augmentat les despeses per l’augment dels serveis socials i les ajuts parroquials i perquè es concedeixen més aportacions socials. Això ha suposat 800.000 euros de més en despeses respecte l’any anterior, que contraresten els ingressos obtinguts pels donatius i llegats.

“El benefici és inferior però equilibrat, per la contenció de la despesa” ha explicat la Sra. Carme Obiol, cap de comptabilitat en funcions, qui ha apuntat que tots els comptes han estat validats per una auditoria externa “com a mostra de la transparència de l’Arquebisbat”.

Austeritat

“L’accent del 2012 ha estat la crisi econòmica i la seva repercussió negativa sobre les finances diocesanes” ha començant dient Mn. Matabosch, delegat diocesà d’Afers Econòmics. “Els pressupostos del 2012 són molt austers. Els capellans porten tres anys amb el sou congelat i, durant els darrers anys, estem fent equilibris per no tenir dèficits” ha afegit Mn. Matabosch, qui vaticina que “no tancarem el 2013 amb dèficit”.

Per tal d’augmentar els ingressos, l’Arquebisbat proposa dues solucions: “Ens queda el camí de buscar gent amb diners que faci donacions o el fer que el patrimoni que tenim rendeixi, però clar, estem en un moment de crisi immobiliària i això s’ha de tenir en compte”, ha indicat el delegat d’Afers Econòmics.

Repartiment de la CEE

L’aportació de la Conferencia Episcopal Espanyola ha estat d’aproximadament 5,6 milions d’euros, mentre que al 2011 va ser de gairebé 5,8 milions. La repartició d’aquests diners es porta a terme en funció del número de capellans que té cada diòcesi. “No pot ser que rebem diners de la CEE per nombre de capellans però que paguem segons habitant, ja que l’Arquebisbat de Barcelona dóna, per cada habitant de Barcelona, sigui creient o no, 0,30 euros. El mètode de repartiment ha de canviar”, ha subratllat Mn. Matabosch. 

T'interessarà ...