L’Any Nou al món cristià: Santa Maria, Mare de Déu

El dia 1 de gener se celebrava, després de desaparèixer l’antiga festa mariana, la festa de la circumcisió del Senyor, tot i que degut a la reforma del calendari, el Concili Vaticà II va voler tornar als orígens per a celebrar la Solemnitat de Santa Maria, Mare de Déu Avui dia, l’1 de gener, els [...]

El dia 1 de gener se celebrava, després de desaparèixer l’antiga festa mariana, la festa de la circumcisió del Senyor, tot i que degut a la reforma del calendari, el Concili Vaticà II va voler tornar als orígens per a celebrar la Solemnitat de Santa Maria, Mare de Déu

Avui dia, l’1 de gener, els catòlics recordem a Maria, Mare de Déu, i la felicitem pel naixement del seu Fill. Aquesta és la festa més antiga de Maria que hi ha al calendari, tot i que durant força segles havia estat substituïda i eclipsada pel record de la circumcisió i la imposició del nom de Jesús, que tingué lloc, segons els costums jueus, vuit dies després del naixement.

Circumcisió del Senyor

I és que el dia 1 de gener coincideix amb els vuit dies exactes des del Naixement del Nen Jesús, el que significava que el Senyor havia de ser circumcidat d’acord amb la llei de l’Antic Testament. Tots els infants mascles eren circumcidats com a signe de l’Aliança de Déu amb l’avantpassat Abraham i els seus descendents:

Quan van complir-se els vuit dies i hagueren de circumcidar l’infant, li van posar el nom de Jesús; era el nom que havia indicat l’àngel abans que el concebés la seva mare.(Lc 2:21)

En els missals anteriors a la reforma de Joan XXIII, el dia 1 de gener se celebrava la festa de la circumcisió del Senyor. Però amb la reforma del calendari, el 1969, el Concili Vaticà II va decidir tornar als orígens i celebrar la Solemnitat de Santa Maria, Mare de Déu ja que, un cop celebrada la Solemnitat del Naixement s’havia de dedicar un dia solemne a la Mare de Déu.

Imposició del nom de Jesús

L’1 de gener és quan el Fill de Déu va anomenar-se Jesús. És, per això, que tots aquells qui es diuen Manuel –provinent d’Emmanuel, nom profètic del Messies- o Jesús celebren el seu sant aquest primer dia de l’any.

Solemnitat de Maria, Mare de Déu

Després de desaparèixer l’antiga festa mariana, el 1931, el Papa Pius XI, amb ocasió del XVè centenari del Concili d’Efes (431), va instituir la Festa Mariana per a l’11 d’octubre, en record d’aquest Concili, en el que es va proclamar solemnement a Santa Maria com a vertadera Mare de Crist. Però en la darrera reforma del calendari, després del Concili Vaticà II, es va traslladar la festa a l’1 de gener, amb la màxima categoria litúrgica, de solemnitat, i amb el títol de Santa Maria, Mare de Déu.

En aquest inici d’any, per tant, celebrem la festa de la Mare de Déu -la primera festa mariana de l’Església occidental-, i se la contempla amb el seu fill als braços, com un estímul i una benedicció per a l’any que comença.

T'ha agradat aquest contingut? Subscriu-te al nostre butlletí electrònic. Cada setmana, l'actualitat de l'Església diocesana al teu correu.

T'interessarà ...

14 Agost, 2019
Entrevista a Pilar Casals profesora del ISCREB en el Diploma de Especialista Universitario en Mitología y Simbología