Pàgina d'inici > Noticies > Càritas

L'ansietat, resultat de la crisi actual

Càritas organitza una jornada per sensibilitzar sobre la importància de vetllar per la salut mental

Càritas Diocesana ha organitzat aquest mes de juliol una jornada per sensibilitzar sobre la importància de vetllar per la salut mental de les persones, sota el títol “De la macroeconomia a l’ansietat del dia a dia”. El Cardenal va inaugurar la jornada, que va incloure dues conferències; la primera, a càrrec de l’economista Josep Gay de Liébana sobre la situació de la macroeconomia actual; i en segon lloc, el psiquiatre Luís Rojas Marcos que va parlar de l’ansietat ocasionada per la crisi.


Actitud cap a les persones

El Cardenal, en la seva intervenció, va agrair l’activitat d’entitats com Càritas, les quals duen a terme el missatge del Papa Francesc, quan demana noves pràctiques per evangelitzar posant al centre a les persones. En la tasca de Càrites, el Cardenal va destacar també els mossens, parròquies, voluntaris… i tots aquells que treballen per a dur a terme l’acció solidària de Càrites. Una acció, va citar el Cardenal, “que sigui més expansiva i oberta, i col•loqui els agents pastorals en actitud de sortida i afavoreixi la resposta positiva de les persones”.

Números desoladors

La conferència que va donar l’economista Josep Gay de Liébana duia per títol “De la macroeconomia a l’ansietat d’allò quotidià”. En aquesta, amb pinzellades constants d’ironia que el públic aplaudia constantment, va fer un repàs dels punts dèbils del panorama econòmic espanyol, on l’atur, la situació de les pensions, la despesa pública i la fugida dels joves cap als altres països pren especial importància. Problemes, segons Gay de Liébana, que podrien canviar amb noves estratègies econòmiques, que obligadament han de ser dutes a terme després d’una “regeneració política” capaç de fer front a aquest panorama desolador. Amb tot, en el torn de preguntes va anunciar que segons les seves prediccions, aquest 2014 els números de la crisi espanyola començaran a aixecar cap.

La connexió, solució a l’ansietat

Després d’una pausa, va prendre la paraula el psiquiatre Luís Rojas Marcos, per a iniciar la seva ponència amb el nom de “L’ansietat d’allò quotidià com a conseqüència de la crisi actual”. Aquest va allunyar-se dels números per tractar l’ansietat de les persones que ve conseqüència de la crisi que hi ha en el dia a dia de les persones. Va donar una de les claus per afrontar els problemes: parlar amb els altres. Segons Rojas Marcos, la connexió als altres i poder argumentar els maldecaps és una de les millors vies per superar l’adversitat.

A més, el psiquiatre va parlar concretament de la “resiliencia”, “una qualitat natural que es construeix amb la màgia ordinària que tots practiquem el dia a dia”. Aquesta, posada en pràctica per les persones cap a aquells que tenen problemes, ajuda a superar els problemes de l’ansietat. Concretament va destacar alguns punts d’aquesta “resiliencia” com, el voluntariat de les persones, l’espiritualitat, transmetre valor cap al que està enfonsat, dient-li que és capaç de tirar endavant, entre d’altres.

T'interessarà ...