L’Abat Oliba CEU acomiada el curs pastoral

El bisbe Sergi presideix la celebració de l'Eucaristia i destaca els pilars que fan de la universitat una institució pròpia de l'humanisme cristià

Universitat Abat Oliba CEU ha organitzat una trobada acadèmica com a tancament dels curs pastoral 2017-2018. Una cloenda que va comptar amb el testimoni del sacerdot eritreu Mussie Zerai, Premi Món Negre a la Fraternitat en 2017 i nominat al Premi Nobel per la Pau en 2015. L’acte va comptar amb l’assistència del bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Sergi Gordo, el qual va presidir l’Eucaristia que va tenir lloc després de la intervenció de Zerai.

Testimoni per la pau

“Ser la veu d’aquells que no la tenen”. Amb aquesta intenció es va presentar el Mn. Mussie Zerai. Segons va explicar, va arribar a Itàlia com a immigrant irregular i va treballar a Roma clandestinament, ajudant aquells que arribaven a Itàlia sense papers. Ha col·laborat en el salvament de 200.000 immigrants durant els darrers anys. A causa d’aquesta tasca humanitària i a la “criminalització de l’hospitalitat a Itàlia, se li va obrir una investigació a Sicília per tràfic de persones.  Va fundar l’Agència Habeshia de Cooperació al Desenvolupament.

Mussie va denunciar els motius que porten als refugiats a fugir del seu país. La majoria en governs corruptes on es vulneren els seus drets i on els impedeixen veure un futur. Una situació que els empeny a una odissea a través de territoris on la dignitat i els Drets Humans són ignorats. Tal com va argumentar, cal conèixer les motivacions que porten a les persones a fugir, per entendre perquè arrisquen la vida”. Concretament, va explicar la situació que es pateix al seu lloc d’Origen, Eritrea, i  l’esclavatge que molts pateixen quan cauen en mans d’organitzacions de tràfic de persones.

Segons va explicar, tampoc està garantida la seguretat en aquells que s’estableixen sota l’auspici de les Nacions Unides, ja que “molts migrants són segrestats en camps de pròfugs de l’ONU”, denúncia Mussie Zerai. “La seguretat s’encomana als militars locals i aquests, en moltes ocasions, són còmplices de les bandes de traficants”, ha denunciat Zerai en referir-se a la situació que es vivia en els camps del Sinaí. Un lloc on estava present la tortura, l’extorsió als familiars o el tràfic d’òrgans.

Homilia Sergi

El bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Sergi Gordo, va convidar els presents a “mirar amb els ulls de Jesús”. A veure aquells que pateixen, amb l’amor de Crist, persones com nosaltres, com els del testimoni del Mussie. En aquest sentit, va indicar el paper de les institucions cristianes, com l’Abat Oliva, que “col·laboren en el retrobament de Jesús”.

Respecte al tancament de curs de la facultat, el bisbe va remetre la felicitació de part del cardenal Omella, per aquest any viscut. Va fer una acció de gràcies i va instar els responsables del centre a mantenir l’essència de la comunitat universitària. Un lloc de trobada que, tal com va dir: “impulsa a no deixar-se portar per la desil·lusió i  permet obrir els ulls a l’esperança i no caure en fatalismes”.

Els pilars universitaris

El bisbe Sergi va destacar tres punts clau de les universitats, que apareixen en el nou Pla Pastoral Diocesà. D’una banda, la pràctica del discerniment, amb conferències com la del Mussié  i d’altres accions que permeten “interrogar-se a un mateix sobre què ens demana el Senyor”. “Hem quedat aclaparats davant d’allò que ens han exposat el Mussie – deia el bisbe-. “Plantegem-nos quina crida ens fa”. “Ens possibilita veure allò que altres no han vist”. “Ser la veu d’aquells que no en tenen”, va dir.

En segon lloc, va subratllar la universitat com a “cultura de proximitat i de trobada entre nosaltres”. Per als alumnes que seran responsables de la societat, futurs professionals amb els colors de l’humanisme cristià. “La facultat convida a la  cultura diàleg i el retrobament”. Va destacar la universitat per la formació, no només tècnica sinó, també, fraterna entre el cos docent i estudiantil. “No a la cultura del gran buit, i sí a la de l’esperança tal com demana el Sant Pare”, va dir. “Que durant l’estiu, mantinguem aquestes consignes”, va afegir.

T'interessarà ...

17 Maig, 2019
La germana teresiana guardonada per la seva trajectòria, aplicant el personalisme de Mounier vinculat amb Santa Teresa en totes les etapes de la seva vida