Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

La teologia de l'alliberament va saber tornar al pobre la dignitat com a persona

Els jesuïtes ponents a la xerrada a Cristianisme i Justícia van acostar la figura del futur beat Óscar Romero unit a la Teologia de l'Alliberament

La xerrada que van donar el dimarts 17 a Cristianisme i Justícia els jesuïtes Martin Maier, Jaume Flaquer i José I. González Faus va recordar quin va ser el paper que va tenir la Teologia de l’alliberament en la conversió personal i espiritual de Mons. Óscar Romero.

Martin Maier, jesuïta alemany, va exposar, en un castellà brillant, qui va ser Óscar Romero, va fer un recorregut del seu pensament i com l’assassinat del també jesuïta Rutilio Grande va suposar un canvi en la seva acció i defensa del poble salvadorenc. Va afegir que no es pot classificar a Óscar Romero com a teòleg de l’alliberament, ja que no era teòleg, però sí que complia tots els aspectes que aquest moviment teològic segueix tenint: Déu, els pobres, la teologia unida a la història contemporània i una cristologia de seguiment de Jesús.

Fer el que s’ha de fer, enfront de les meves tendències conservadores

José I. González Faus va completar la xerrada amb anècdotes i històries al voltant de Romero, oferint als presents un missatge fresc del futur beat salvadorenc. Ha remarcat que el punt d’inflexió de Romero, que semblava que seria un bisbe silenciós, va ser la contemplació de la realitat dels camperols i pobres del país. Van ser els actes de caritat amb el poble que li havien encomanat pasturar els que el van portar a la defensa de la justícia pels pobres. Va escriure en una carta al Sant Pare del moment, Joan Pau II, que se sentia mogut a ‘fer el que un ha de fer, enfront de les tendències conservadores’. Fer front a les seves tendències personals buscant la defensa dels explotats i oprimits va ser el que el va portar a ser assassinat per part del Govern del Salvador, com va anotar un dels presents a l’acte, coneixedor de primera mà del desig de matar i així silenciar Romero.

 La teologia de l’alliberament segueix sent actual

Després de les ponències es va obrir un torn en què els ponents van complementar les seves explicacions en la qual es va concretar que la lluita de Romero té actualitat avui quan, el Papa Francesc a l’exhortació Evangelii Gaudium diu: “posar a l’Església en moviment de sortida d’ella mateixa, de missió centrada en Jesucrist, de lliurament als pobres”.

T'interessarà ...