La Setmana Santa, una experiència d'humanitat i d'esperança

A tots els cristians, la Setmana Santa ens ve a trobar per introduir-nos en el misteri pasqual de mort i de resurrecció i posar-nos al costat de Jesús en la seva màxima donació

Trobem a Jesús acorralat pel sofriment, i el vam descobrir en les pregàries dels Salms: “Fes-me justícia, Déu meu, defensa la meva causa contra una gent que no vol” (Sl 43,1). El camí és dur però Jesús no podria viure lluny de la voluntat del Pare: “Ensenyeu-me a fer la teva voluntat, tu ets el meu Déu” (Sl 143,10). Podia clamar també a Déu, en la seva roca: “Per què t’oblides de mi ?, per què he d’anar de dol per tots els llocs, oprimit per l’enemic?” (Sl 42,10). Jesús gemega amb les paraules d’un home acorralat pel sofriment, però amb un cor que mai deixa de pregar: “ensenyeu-me a fer la vostra voluntat” (Sl 143,10)

D’altra banda ben cert és que els seus clams tant podrien ser del temps de Jeremies com del segle XX. L’angoixa de Crist és inseparable de l’angoixa de la humanitat de tots els temps. El Crist feble d’aquests dies es confon amb molts altres germans d’humanitat. Les seves paraules també expressen les mateixes reaccions que les de qualsevol persona davant de la persecució. “Fes-me justícia, Déu meu, defensa la meva causa contra una gent que no vol: Alliberem de l’home pervers i traïdor” (Sl 43, 1-2). Els evangelis ens ajuden a captar la grandesa de la donació de Jesús, que arriba fins a cridar amb tota la força: “Pare, a les teves mans confio el meu esperit” (Lc 23,46)

La litúrgia d’aquests dies de Setmana Santa reprodueix, doncs, la vibració dels sentiments de Crist amb paraules de salms i profetes. Tal com observava Mn. Joan Bellavista “l’objectiu de la Setmana Santa és celebrar el misteri pasqual de Jesucrist. La litúrgia de Setmana Santa no és un record històric, ni un ritual arcaic per més bonic que sigui, ni una simple pedagogia d’Església per fer reviure en els cristians el record d’uns fets passats. La litúrgia de Setmana Santa, com tota la litúrgia d’Església, és una acció. El principal actor d’aquesta acció sagrada és Jesucrist, que per ministeri de l’Església renova el seu misteri pasqual. “(Cf. Pasqua, la gran solemnitat, Quaderns Phase, 192).

Així com la Pasqua antiga ens prometia l’entrada en un paradís, la Pasqua nova ens indica com a única meta l’alegria del diàleg en el si del Pare. Així, amb la dura etapa de la setmana santa, comença gràcies a Jesús la veritable entrada del poble de Déu a la Terra Promesa, que no és paradís de delícies terrenals, sinó la mateixa glòria de Déu: “Pare, vull que els que em has confiat estiguin amb mi allà on sóc i vegin la meva glòria, la glòria que m’has donat perquè m’estimaves des d’abans de crear el món. “(Jn 17,24)

Font: ISCREB

T'ha agradat aquest contingut? Subscriu-te al nostre butlletí electrònic. Cada setmana, l'actualitat de l'Església diocesana al teu correu.

T'interessarà ...

16 Juliol, 2019
Els missioners de la província eclesiàstica de Barcelona es reuneixen sota el lema: «Batejats i enviats: l’Església de Crist en missió al món»
16 Juliol, 2019
Entrevista a Carles Armengol, autor del llibre "Canviar el consum per canviar la vida", on es parla de la vinculació entre el consumisme i la crisi social i ambiental que s’està patint a escala global