Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

La recompensa de donar la vida per Déu

Fra Frederic de Berga i vint-i-cinc companys caputxins martiritzats durant la Guerra Civil van ser declarats beats en una cerimònia presidida pel Cardenal Angelo Amato

L’arxidiòcesi de Barcelona ja compta amb vint-i-sis beats més. Es tracta de Fra Frederic de Berga i vint-i-cinc companys de l’Orde dels caputxins menors que van morir entre els anys 1936-1939. La cerimònia de beatificació, amb un to molt franciscà, va aplegar milers de persones entre caputxins, familiars dels màrtirs i fidels de la diòcesi. Plena de gom a gom, els primers bancs de la Catedral de Barcelona van quedar envaïts per frares caputxins. Presidida pel Cardenal Angelo Amato, prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants, la celebració va començar amb el ritus de beatificació i, en concret, amb la lectura de la Carta apostòlica que elevava als vint-i-sis caputxins als altars. La missa va estar concelebrada pel Cardenal Sistach i pel nunci, Mons. Renzo Fratini, així com per gairebé tots els altres bisbes de la Tarraconense.

Una arqueta amb una història amagada

Després de llegir la carta apostòlica, es van cantar els goigs que s’havien creat per l’ocasió mentre es descobria un retaule dedicat als màrtirs. Amb la imatge del Crist de Sant Damià com a protagonista, els companys de Fra Frederic de Berga i ell mateix omplien els voltants del retaule, que va meravellar a tots els assistents mentre entonaven “Deu-nos vostra fe valenta, germans màrtirs caputxins”.

Les relíquies dels beats van entrar en processó fins a l’altar on el Cardenal Amato les va encensar. L’arqueta de fusta on s’havien dipositat les despulles tenia una història amagada: havia estat utilitzada, durant els anys de la Guerra Civil, com un sagrari per un dels caputxins martiritzats. També  el calze emprat durant la celebració pertanyia a un màrtir.

Acte de misericòrdia en comunió 

La missa va alternar el llatí, el català i el castellà. En la seva homilia, el Cardenal Amato va recordar que “durant la persecució religiosa dels anys 30 del segle passat, l’Església espanyola es va convertir en un vertader camp de morts amb l’eliminació de víctimes innocents”. També va recalcar que molts eren joves, amb somnis per endavant, i tot i així van donar-se completament a Déu.

La cerimònia de beatificació va finalitzar amb les paraules d’agraiment del Cardenal Sistach -qui va admetre que és “un honor molt gran a nivell de la nostra fe”- i del ministre general dels framenors caputxins, Mauro Johri, qui va recordar que encara avui hi ha persones que donen la seva vida per Déu tal i com van fer els seus germans. Un cop acabada l’eucaristia, el Cardenal Amato, juntament amb el Cardenal Sistach, va saludar a les autoritats polítiques: a la consellera de Governació, Meritxell Borràs; al conseller de Justícia, Germà Gordó; i al Director General d’Afers Religiosos, Enric Vendrell.

La festivitat que s’ha escollit per celebrar el testimoni de fe dels caputxins màrtirs és el 6 de novembre.

T'interessarà ...