Pàgina d'inici > Noticies > Tresors de la Catedral

La Pentecosta, una festa per recordar l’inici de l’Església

A l’interior de l’entrada de la Catedral, el medalló que representa la baixada de l’Esperit Sant als apòstols simbolitza el naixement de 'l’Eclesia'

Totes les esglésies tenen normalment un passadís central impregnat d’un gran simbolisme. És el que els experts en litúrgia anomenen Via Sacra, recordant la Via Sacra romana que conduïa des de l’arc de triomf de cada ciutat fins al Capitoli Romà, on l’emperador victoriós era coronat davant la deesa “Roma” i, a partir de l’emperador August, era divinitzat de per vida.

La Basílica eclesiàstica també té en el seu interior aquest simbolisme, tot i que en aquest cas el victoriós és Jesús, que és glorificat en l’altar – o “sepulcre” del Senyor– al ser ressuscitat després de la mort. L’arc de triomf és l’arcada que hi ha abans del presbiteri, al qual s’accedeix per la Via Sacra  o passadís central de la nau principal. Òbviament, aquesta via també té les seves indicacions per a conduir directament a l’altar.

A la Catedral, són els dos medallons que es troben tot just a la part interna de l’entrada els que fan d’indicadors: la representació de l’Ascensió del Senyor, obra de l’escultor Joan Claperós (segle XV), que vol expressar que anem en direcció cap al cel; i el medalló que representa la baixada de l’Esperit Sant als apòstols i a la Mare de Déu, simbolitzant la festivitat de la Pentecosta i per tant el primer moment de reunió dels fidels de Jesús, el naixement de l’Església.

Com s’arriba a la Pentecosta?

El retaule de Santa Helena i Sant Gabriel arcàngel, pintat per Lluís Borrassà, conté diferents fragments de la vida de Jesús. Entre ells, hi destaquen l’oració a l’hort de les oliveres, el calvari, l’Ascensió de Jesucrist, les tres Maries davant el sepulcre buit i l’anunciació del traspàs de Maria. Totes aquestes imatges finalitzen amb la Pentecosta, quan l’Esperit Sant descendeix als   apòstols i comença l’activitat de l’Església.

T'interessarà ...