Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

La Pastoral Obrera celebra l’1 de maig

Amb motiu del Dia Internacional del Treballador, els moviments obrers cristians de Catalunya reivindiquen un treball digne i decent en una vetlla de pregària dedicada al compromís col•lectiu transformador

Història de l’1 de maig

Aquesta data és una jornada reivindicativa en què es commemora la solidaritat dels obrers de Xicago de 1886 i les víctimes de la defensa dels drets laborals. Encara avui es continua lluitant en pro de la justícia vers les noves víctimes de la desigualtat, de l’explotació i de l’atur en el món del treball.   L’Església també té quelcom a dir en les reivindicacions de l’1 de maig. Ho va deixar ben clar en la vetlla de pregària que es va celebrar amb motiu del Dia Internacional del Treballador a Poblenou. I és que, segons els organitzadors, l’1 de maig suposa una jornada molt significativa “de lluita comú per a la transformació en les condicions laborals i de vida” i “per dir alt i clar quina és la situació que pateix avui dia el món treballador i quina és la nostra proposta de solució”.

Per això, i seguint la línia de treball d’aquest curs, la Delegació de Pastoral Obrera –juntament amb els moviments obrers cristians de Catalunya- ha publicat un manifest on es recullen situacions de precarietat laboral i les línies d’actuació individual i col·lectives davant situacions que denigren les persones. “El treball és un dret fonamental, no una almoina. Fent nostra la causa de Jesús, que aixeca la persona humana en la seva dignitat, el treball ha de promoure la humanització i la solidaritat”, diu el manifest que es va llegir durant la vetlla de pregària.

La força del col·lectiu

Durant la celebració diocesana del primer de maig, es va presentar la realitat de la precarietat a través de testimonis concrets extrets d’enquestes de la Delegació de Pastoral Obrera. Cada testimoni havia de presentar-se davant Déu i la resta de companys, i la suma d’experiències es convertia en una creu. Al final, col·lectivament, i més enllà de la individualitat inicial, la creu es va transformar –com la creu pasqual- en un instrument de vida. I és que la construcció del projecte de Déu passa per reivindicacions d’un treball digne i decent, que és vida per a tothom.

També es va escoltar l’Evangeli del dia i un fragment de l’exhortació Evangelii Gaudium del Papa Francesc. Una pregària per la justícia i el cant a la llibertat van posar punt i final a una vetllada que va reivindicar el treball decent i va fer una crida al compromís col·lectiu transformador per tal de millorar la dignitat de les persones i dels treballadors. L’1 de maig tots els moviments cristians obrers van dinar plegats per fer un acte de plantejament de la situació actual.

T'interessarà ...