Pàgina d'inici > Noticies

La Mare de Déu de la Mercè allibera els captius

L’ordre que es fundà el segle XIII, i que encara continua tenint vigència, ha esdevingut  la festivitat més representativa de Barcelona Com cada 24 de setembre, Barcelona es tornarà a vestir de gala per celebrar una de les festes més esperades de la ciutat: la Mercè. Segurament, però, si preguntem als barcelonins quin és l’origen [...]

L’ordre que es fundà el segle XIII, i que encara continua tenint vigència, ha esdevingut  la festivitat més representativa de Barcelona

Com cada 24 de setembre, Barcelona es tornarà a vestir de gala per celebrar una de les festes més esperades de la ciutat: la Mercè. Segurament, però, si preguntem als barcelonins quin és l’origen d’aquesta, molts d’ells, la gran majoria, no en sabran la resposta. La festivitat Mare de Déu de la Mercè va ser en els seus inicis una ordre que tenia com a objectiu salvar cristians capturats pels musulmans.

Sant Pere Nolasc, fundador de l’Ordre

Per resoldre el dubte hem de viatjar al passat, concretament al segle XIII. Sant Pere Nolasc, mercader i fundador de l’Ordre de la Mercè, tingué un somni en el qual li era ordenat vigilar una olivera.  La tasca es veia amenaçada amb l’aparició d’individus que arrencaven les branques,  tot i que per cada una extreta en brotaven de noves.

Amoïnat per aquesta misteriosa aparició visità al dominic català Sant Ramón de Penyafort per trobar-ne una explicació. El considerat introductor de la Inquisició a la Corona d’Aragó li  proposà fer pregàries abans d’anar a dormir. Curiosament, a l’ arribar la nit, Pere Nolasc, Ramon de Penyafort i el Rei Jaume I tingueren un somni revelador: la Mare de Déu de la Mercè els demanava fundar una ordre amb la finalitat d’alliberar als cristians captius en terres de l’Islam. Els religiosos es quedarien com a ostatges en el lloc dels captius i donarien la pròpia vida per ells si calgués.

Fundació i reconeixement…

Amb aquest objectiu,el 10 d’agost de 1218, quedava fundada a la catedral de Barcelona l’Ordre de la Mare de Déu de la Mercè, coneguda popularment com els mercedaris. El rei concedí al nou ordre el privilegi de poder usar el seu escut reial i el bisbe el condecorà  amb la creu blanca. El reconeixement de la Santa Seu fou obtingut de Gregori IX el 1235 i ratificat per Innocenci IV el 1245.

Segles més tard, l’any 1637, la mare de Déu de la Mercè es convertí en copatrona de Barcelona degut a un vot que li va fer el Consell de Cent com a condició d’alliberar a la ciutat d’una plaga de llagostes que amenaçava les collites.  Però no seria fins l’any  1868 quan la Mare de Déu de la Mercè es convertiria en Patrona de la ciutat, després que el Papa Pius IX ratifiqués la decisió.

…I a l’actualitat

La propagació definitiva de La Mercè fou l’any 1902, quan Francesc Cambó  va voler crear una festa que pretenia englobar a tots els barris, idear una celebració per a tots els barcelonins. La història de la Mercè patiria molts sotracs degut a la Guerra civil, tot i que a dia d’avui les festes tornen a ser tot un referent, sent sinònim d’alegria i de grans moments en família.

T'interessarà ...