Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

La mà dels franciscans a Terra Santa

P. Ibrahim Alsabagh: "Vam comprendre que reconstruir el país no significa només reconstruir una casa... Cal emprendre una reconstrucció de la persona humana"

Fa 800 anys, els franciscans van arribar a Terra Santa. Tal com explica el reportatge de Rome Reports d’aquesta setmana, des de llavors, desenvolupen un paper fonamental, tant des del punt de vista espiritual, com social. No només cuiden dels llocs per on va passar Jesús, sinó també, dels seus habitants, indiferentment de la seva religió o procedència.

En temps de guerra, a Síria, s’han fet imprescindibles, ajudant amb tot allò que poguessin als ciutadans. Entre els franciscans que es van mantenir durant la guerra, destaca Ibrahim Alsabagh, mossèn d’Alep, que dedica amb els altres frares a reconstruir la localitat, materialment i humanament devastada. “Ajudem a la reconstrucció de la seva humanitat”, explica. Per això, no va abandonar la ciutat durant els quatre anys de guerra i setge.

Reconstrucció humana

La major necessitat a Síria, no és només recuperar un lloc destruït al 70%, sense aigua ni electricitat. El desafiament és molt més gran, tal com destaca el frare franciscà. “Mirant al nostre voltant vam comprendre que reconstruir el país no significa només reconstruir una casa o donar una ocupació. Cal emprendre una reconstrucció més profunda de la persona humana, que, amb la seva dignitat ferida, viu en condicions realment inhumanes”, explica.

Amb esperança

El pare Ibrahim ha posat per escrit la seva experiència i ha viatjat a Roma per lliurar al Papa Francisco el seu darrer llibre. Aquesta publicació suposa un cant a l’esperança que es titula “Ve il Mattino”, “Ve el matí”. Tot i que només veu destrucció al seu voltant, no perd l’esperança perquè també veu bons resultats. “Enmig del caos, l’Església d’allí s’ocupa de la vida de totes les persones”, explica el francisca. “No ens podem adormir en els llorers o posar-nos a plorar pel que està passant. Tanmateix, assegura que “la seva responsabilitat, que és ajudar, augmenta especialment enmig del caos”.

Ja s’han reconstruït 1.200 habitatges, i s’han finançat 400 micro-projectes, dels quals han sortit endavant el 96%. Respecte aquells que pregunten com els poden ajudar, respon que de dues maneres. “El primer, resar. Tenim molta fe en el valor de l’oració i en el seu poder i, a més de l’oració, qualsevol ajuda és bona”, explica. “Cada un ha de seguir allò que li inspiri el seu cor. Segur que l’Esperit Sant inspira a favor dels més desfavorits”, afegeix.

“Més enllà de les seves fronteres”

Tal com expliquen des de Rome Reports, “aquest franciscà sirià, rector d’Alep no amaga la seva preocupació”. Diu que el problema a Síria va més enllà de les seves fronteres, i que si no es resol aquest conflicte, podria provocar un moment molt fosc per a la humanitat. És el mateix que recorda el Papa, que no amaga la seva por a una nova guerra mundial.

T'interessarà ...