Pàgina d'inici > Noticies > Papa Francesc

La lloança venç la por

Mn. Peio Sánchez, professor d'antropologia teològica, dóna les claus per entendre la nova encíclica del Papa Francesc, 'Laudato Si'

El dilema entre destruir o conservar ha arribat a les fracassades cimeres del clima. La fe en el Creador, abans de reclamar l’exigència ètica, és una invitació a lloar (títol de la carta del papa Francesc: Lloat sigueu). El creient és convidat, en primer lloc, a viure en l’admiració agraïda per la creació. No és gens estranya la crida al cant de sant Francesc. El temps d’estiu, el temps de vacances, és un bon temps per educar-nos i practicar aquesta admiració agraïda per la creació.

L’agraïment suposa un canvi de mirada, des del consum a la contemplació, des de l’ídol a la imatge. Aprendre a mirar permet descobrir en l’ocultació la latència de l’Esperit vivificador, que, contra els desastres ambientals i les massacres de la vida, continua preguntant: “On eres tu quan jo posava els fonaments de la terra?” (Jb 38,4), alhora que promet “un cel nou i una terra nova” que serà el tabernacle on “Déu habitarà amb els homes” (Ap 21,1-5).

La lloança confiada traspassa la por del col·lapse. La font del respecte a la conservació de la creació no rau en l’exigència imprescindible sinó en el do immerescut i tossut de Déu, que sosté la bondat de la creació.

T'interessarà ...