Pàgina d'inici > Noticies > Sagrada Família

La joia del Naixement de Jesús

La façana del Naixement de la Sagrada Família representa el Nadal com el triomf de la vida

Antoni Gaudí només va veure construïda una de les quatre façanes de la Sagrada Família: la façana del Naixement de Jesús, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 2005. Aquesta té una simbologia totalment nadalenca ja que està pensada com el desplegament del Nadal entès, no només folklòricament ni com la tradició catalana mana, sinó també teològicament.

L’alegria del Naixement

Gaudí pretenia que totes les persones de la ciutat es sintonitzessin amb aquesta façana. Per aquest motiu, conté totes les escenes típiques del Nadal. Per exemple, al mig del portal central de la Caritat es troba representat el Naixement de Jesús amb les figures de Maria, Josep, l’Infant, el bou i la mula, envoltats tots ells pels Reis d’Orient i els pastorets. Aquesta escena tradicional representa un Nadal d’alegria i goig ja que apareixen ocells, ànecs i altres animals i plantes que configuren la flora i la fauna nadalenca.

El bé sobre el mal

Tota la façana representa el triomf del bé sobre el mal, la gràcia sobre el pecat i el Déu de la misericòrdia contra tot allò que pretén deteriorar el seu pla salvador. Per aquest motiu, la façana està construïda al damunt d’unes columnes que tenen a la part  inferior unes tortugues de terra i d’aigua. Aquestes lliguen amb uns camaleons situats a les puntes de la façana i una serp que hi ha a la part central de sota. El conjunt d’aquests elements representa el diable vençut per l’amor que ha donat Jesús.

La joia de viure

La façana expressa, tant arquitectònicament com simbòlica, la joia de viure. Després d’anar des del Naixement a l’Anunciació, cap a la Coronació de la Mare de Déu, a dalt de tot es troba un gran xiprer, l’arbre del paradís de la vida. Aquest conté 21 ocells blancs que representen els justos que han arribat a la Glòria del Cel. A més, l’arbre està coronat amb una creu en forma de T, simbolitzant Déu Pare, amb unes diagonals a sobre seu en forma de X, que és la simbologia del nom de Crist i, finalment, un colom damunt la T amb les ales obertes en al·lusió a l’Esperit Sant.

 

T'interessarà ...