Pàgina d'inici > Noticies

“La joia de l’Evangeli”, la primera exhortació de Francesc

L’exhortació, que en llatí es diu Evangelii Gaudium, és el primer document pontifici escrit íntegrament pel Papa Francesc És fruit de l’Any de la Fe i del Sínode dels bisbes de l’octubre del 2012, en què es va tractar el tema de la nova evangelització Evangelii Gaudium, oLa joia de l’Evangeli. Així s’anomena la primera [...]

L’exhortació, que en llatí es diu Evangelii Gaudium, és el primer document pontifici escrit íntegrament pel Papa Francesc

És fruit de l’Any de la Fe i del Sínode dels bisbes de l’octubre del 2012, en què es va tractar el tema de la nova evangelització

Evangelii Gaudium, oLa joia de l’Evangeli. Així s’anomena la primera exhortació apostòlica del Papa Francesc, el segon gran document pontifici des de l’encíclicaLumen Fidei i el primer escrit, de manera íntegra, per Francesc, que ha estat presentat aquest dimarts a la Sala Stampa. En la presentació, presidida pel Pare Lombardi, han intervingutMons. Lorenzo Baldissieri, secretari General del Sínode dels Bisbes;Mons. Claudio M. Celli, president del Pontifici Consell per a les Comunicacions Socials i aMons. Rino Fisichella, president del Pontifici Consell per a la Promoció de la Nova Evangelització.

El document Evangelii Gaudium, titllat pel pare Lombardi com a “immens”, és fruit de l’Any de la Fe i tracta sobre la nova evangelització per a la transmissió de la fe cristiana que es va discutir al Sínode dels Bisbes de l’octubre del 2012. L’exhortació, de més de 200 pàgines, consta de cinc capítols, en els que el Papa Francesc reelabora, d’una manera personal, un document programàtic i exhortatiu que té la seva centralitat en l’acció missionera de l’Església. La paraula més repetida en tot el document és ‘joia’, i s’ha comentat que certs aspectes són reflex de l’Evangelli nuntiandi, de Pau VI, signada fa 38 anys.

Com està escrita?

La visió del Papa sobre la nova evangelització s’ha materialitzat en la seva primera exhortació apostòlica, amb la que enfondeix coratge a partir de la seva pròpia experiència pastoral prèvia, aplicada ara a la nova etapa que està vivint l’evangelització. Segons Mons. Celli, La joia de l’Evangeli utilitza un “llenguatge propi, serè i cordial, amb un to gairebé col·loquial” i considera que està dirigida, sobretot, “a la comunitat cristiana” de manera que es mostri una Església dialogant, encoratjadora, i que acompanyi en el camí. “El Papa subratlla que és necessària una bona educació que ensenyi a pensar críticament i a madurar els valors”, ha explicat Mons. Celli.

L’Evangelii Gaudium s’ emmarca dintre la cultura de l’encontre i vaticina quin serà el camí de l’Església en el proper any pel que fa al món de l’evangelització. Gràcies a aquesta exhortació, el Papa dóna una imatge d’una “Església disponible, oberta, amb una àmplia simpatia per l’home i que va a buscar-lo”, diu Mons. Celli. D’aquesta manera, s’intenta transmetre una metodologia comuna per tal que sigui un camí participatiu i comunicatiu.

Contingut de l’exhortació

Cinc capítols componen l’Evangelii Gaudium. El primer d’ells porta per títol ‘La transformació missionera de l’Església’ i aposta per una pastoral en permanent evangelització. El segon capítol s’anomena ‘En la crisi del compromís comunitari’ i explica quins són els desafiaments i les temptacions de la nova evangelització, en la que és necessari recuperar la pròpia identitat. El capítol tercer tracta sobre ‘L’anunci de l’Evangeli’. En aquest punt, s’exposen les exigències del laïcat i es diu que “l’evangelització és un còmput del poble de Déu”, que ha de sentir passió per la paraula divina. En ‘La dimensió social de l’Evangelització’, quart capítol,  es reflexiona sobre la fe autèntica i l’essència de l’Evangeli. També en aquest capítol el Papa demana una transformació estructural  per tal d’incloure els pobres, que l’Església ha d’escoltar. L’últim capítol, el cinquè, ‘Evangelitzadors amb esperit’, utilitza un llenguatge directe i sense retòrica, i arriba al cor dels problemes dels homes d’avui. La Verge Maria és presentada pel Papa Francesc com la imatge de l’anunci de l’Evangeli.

T'interessarà ...