Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

La intriga de la interioritat

Josep Otón presenta el seu nou llibre ‘Laberintia’, una novel·la de misteri ambientada en l’Edat Mitjana

“Era un meravellós matí de finals de novembre”. Així comença la nova novel·la Laberintia de Josep Otón, doctor en història i col·laborador del Full Dominical, evocant l’inici de El nom de la Rosa d’Umberto Eco. El misteri i la retrospectiva interior marquen aquesta narració ambientada en l’Edat Mitjana. L’autor va descobrir alguns dels secrets de la novel·la en la presentació del llibre, que va tenir lloc aquest dimarts a la llibreria Claret.

Els tres nivells de lectura de l’obra -és a dir, el misteri, l’ambientació històrica i les idees- va ser destacat pels tres convidats encarregats de presentar l’obra: el P. Fernando Cordero, periodista; el P. Enric Puig, secretari general de la FECC; i Mar Galceran, companya d’Otón al doctorat. Amb Laberintia, l’autor pretén arribar al centre de la persona i al centre de la vida, ja que transitar pel laberint es converteix en un exercici de reflexió interna que culmina amb un post escriptum que convida a llegir de nou la novel·la i a adonar-se de les possibilitats pedagògiques que té. Mar Galceran va destacar l’homenatge que Otón havia fet a les dones amb aquest llibre: dones com Hildegarda de Bingen, amb coratge, “que s’atrevien a dir el que pensaven amb intel·ligència, ajudant els homes en el seu procés de transformació”.

El laberint, el leit motiv de l’obra

A la fi de l’Edat Mitjana, un inquisidor recorre Europa a la recerca d’indicis d’una nova heretgia. El Papa li ha encomanat investigar i eradicar la proliferació de laberints en esglésies i catedrals com Chartres, Reims, Amiens i Auxerre. Segons el Pontífex, es tractaria del ressorgir de cultes pagans emparats en el mite de Teseu i el Minotaure, una doctrina incompatible amb la fe cristiana.

En el seu viatge, l’inquisidor s’atura al monestir de Santa Maria degli Angeli, dirigit per una abadessa poc convencional que rebatrà amb vehemència els seus arguments defensant el valor de la saviesa dels pensadors antics i la seva complementarietat amb el cristianisme.

Cercant El petit laberint, una peça clau en la seva investigació, l’inquisidor haurà d’assumir el desafiament de resoldre complicats enigmes i afrontar esdeveniments inesperats. Totes aquestes experiències li introduiran en el seu propi laberint personal, on descobrirà facetes desconegudes de si mateix. En aquesta exploració de la seva interioritat trobarà el camí per trobar la veritat que tant anhela.

A través d’una novel·la d’intriga ambientada en un monestir medieval, Josep Otón presenta el laberint com una metàfora de temes perennes com la recerca interior, l’ordre de l’univers i el sentit de l’existència.

T'interessarà ...