Pàgina d'inici > Noticies > Tresors de la Catedral

La innocència de la nuesa

La Catedral de Barcelona, des del claustre fins al cor, aplega nombroses pintures i escultures que enalteixen el nu del cos humà

La nuesa és tractada per la religió amb molt de respecte i innocència ja que el cos humà és creació divina. Prova d’això són les múltiples pintures i escultures dedicades a alguns sants que es poden trobar a la Seu del Bisbe. De nuus hi ha de molts tipus: des de la nuesa com a joc fins a la nuesa totalment tapada pel pèl com Sant Onofre o Maria Magdalena. Els artistes d’aquestes creacions, però, sempre gaudeixen representant aquestes escenes d’exaltació de la naturalesa i la creació de Déu.

Sant Onofre i Santa Maria Magdalena, patrons dels perruquers

En la imatge de santa Maria Magdalena, subjectant entre les seves mans una petita àmfora dintre de la qual estaria el perfum que va abocar en els peus de Jesús poc abans de la seva crucifixió, se la veu amb una llarga cabellera que li recorre tot el cos. Santa Maria Magdalena era venerada per les dones “penedides” o pecadores. A més a més, Maria Magdalena va posar els seus desbordants cabells als peus de Jesús per a secar-los de les seves llàgrimes. És així com esdevé la patrona dels perruquers.

El mateix que Sant Onofre, un sant que era tan pelut que no necessitava anar vestit. La seva vida es resumeix en un quadre –abans, antependi- que hi ha al Museu Capitular. Allà es pot veure com comparteix amb Sant Antoni Abad passatges al desert.

Però aquestes no són les úniques representacions de la nuesa en la Catedral. El cor mostra diversos tipus de nuesa: des d’un nen banyant-se fins a dues noies que dansen o músics despullats passant per la nuesa en el joc, on es pot comprovar com els joves tiren d’una corda a veure qui té més força.

T'interessarà ...