Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

La Fundació Pere Tarrés ha becat més de 6.200 infants en situació vulnerable durant el 2014 en activitats de lleure educatiu

El nombre de beques atorgades suposa un 25% més respecte l’any anterior i les donacions rebudes de particulars i empreses han augmentat un 127% tot i la crisi econòmica

Un de cada quatre menors a Catalunya viu en situació de vulnerabilitat social i la taxa d’abandonament escolar supera el 26%. Les dades macroeconòmiques indiquen que l’economia està començant a recuperar-se però per a moltes famílies aquesta recuperació no és real. Una de les mesures més eficaces per trencar el cercle d’exclusió social és l’acompanyament i el treball amb les famílies implementant mesures de caràcter integral i inclusió que posin a l’infant en el centre de l’acció.

Els projectes solidaris “Ajuda’ls a créixer” de la Fundació Pere Tarrés permeten que milers de nens i nenes de famílies amb dificultats socioeconòmiques puguin participar en activitats de lleure durant tot l’any a través dels centres socioeducatius diaris, en les colònies escolars i en les colònies i casals d’estiu. Garantint la igualtat d’oportunitats de tots els infants estem també evitant la cronificació de la pobresa i es milloren les capacitats socials i educatives d’aquests nens i nenes i de les seves famílies.

L’any passat, gràcies a les aportacions econòmiques de particulars, entitats, empreses i administracions, 6.285 infants i joves van participar en les activitats dels centres oberts i diaris, a les colònies escolars o en les activitats d’estiu. Aquesta xifra suposa un 25% més que al 2013 i s’han distribuït de la següent manera: 2.500 infants atesos en els centres socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés, 480 infants becats en les colònies escolars i 3.305 infants becats en colònies i casals d’estiu.

A més, les donacions rebudes s’han incrementat un 127% el seu volum i un 56% el nombre de donants, xifres que demostren que tot i el moment tan difícil que estem vivint la societat és solidària.

Les colònies escolars són les activitats que més creixen

Per tercer any consecutiu la Fundació Pere Tarrés ha becat les colònies escolars a aquelles famílies que no poden assumir el cost d’aquesta activitat. Precisament, pel reconeixement que li donen els mestres i també les famílies, les colònies escolars són un espai on els infants poden viure  i experimentar en primera persona els coneixements adquirits en l’aula i reforçar els vincles amb els seus companys i mestres.

Durant el 2014 la Fundació Pere Tarrés va atorgar 480 beques escolars, xifra que suposa un 112% més que al 2013, i també s’ha incrementat el nombre d’escoles, passant de les 48 amb les que es va col·laborar al 2013 a les 81 del 2014.

“Els nens i nenes vénen a les nostres colònies per poder vivenciar tota la teoria que ha après a les aules. Per aquells infants que amb el seu entorn més proper no tenen oportunitats de fer sortides i gaudir de la natura, aquestes colònies esdevenen una descoberta encara més important i necessària”, destaca Oriol Pirretas, educador de colònies escolars.

Colònies i casals d’estiu: Cap infant sense colònies

L’època de vacances escolars és un dels períodes crítics per a molts infants i joves que veuen com les seves famílies no els poden pagar l’accés a les activitats de lleure. Les colònies i casals d’estiu es converteixen, malauradament, en un element més d’exclusió social. La Fundació Pere Tarrés ja fa més de 15 anys que va iniciar la campanya Cap infant sense colònies per becar les activitats de lleure durant l’estiu d’infants de famílies en situació de vulnerabilitat social. per a aquests nens i nenes, les colònies i casals no són un luxe, són una necessitat i evita que estiguin la major part del dia sols a casa o al carrer.

“que el meu fill pugui anar a la muntanya, jugar, fer amics, menjar bé, compartir i riure com els altres nens, en comptes d’estar sol a casa o al carrer, em tranquil·litza i suposa una oportunitat per a ell”, explica Isabel, mare del David, de 9 anys, que va rebre una beca.

Durant l’estiu de 2014, la Fundació Pere Tarrés va becar les colònies i casals d’estiu a 3.305 infants i joves. Una xifra que, en només cinc anys, s’ha incrementat un 264%. Per activitats, les beques es van distribuir de la següent manera:

–       Colònies i casals socials: 948 infants becats.

–       Colònies maternoinfantils: 67 infants becats.

–       Activitats per a centres d’esplai i centres socioeducatius: 2.142 infants becats.

–       Activitats pròpies de la Fundació Pere Tarrés a les cases de colònies i casals: 148 infants becats.

Els centres socioeducatius

Des dels 21 centres oberts i diaris, que obren les seves portes cada dia després de la jornada escolar, s’han atès 2.500 infants, una xifra que s’ha triplicat en els darrers quatre anys. Gràcies a la implicació dels 500 professionals i voluntaris, aquests centres treballen per la promoció de la infància a través d’activitats d’educació en el lleure, contribuint a la cohesió social dels barris on es troben localitzats, generant valor dins de la seva comunitat. El monitor o monitora esdevé una figura de referència durant el desenvolupament de l’infant, algú que l’acompanya, que li ajuda a fer els deures, que juga amb ell o ella i en qui pot confiar.

Amb un 26% d’abandonament escolar a Catalunya, els resultats del programa de reforç escolar que té la Fundació Pere Tarrés en aquests centres socioeducatius constaten que el 90% dels infants millora la seva autoestima, el 64% presenta millores en els seus resultats acadèmics i el 79% de les famílies i el 91% dels educadors afirmen que aquesta millora en l’escola influeix en la millora de les relacions socials, els hi dóna seguretat, són més estables emocionalment i més tolerants.

Gràcies a la campanya Ajuda’ls a créixer, la Fundació Pere Tarrés ha donat suport a 4 centres socioeducatius per a rehabilitar els locals:  l’Associació Educativa Integral del Raval ara pot atendre un 24% més d’infants; però també a El Submarí, la Fundació Social del Raval i el de Sant Vicenç dels Horts, amb la finalitat de dignificar els espais que estan ubicats en locals molt antics i vells de barris deprimits i que no gaudeixen dels equipaments i espais adequats per atendre els infants.

Des de la Fundació Pere Tarrés volem donar les gràcies a totes les persones, entitats, empreses i administracions que han fet possible la campanya Ajuda’ls a créixer. Que aquests més de  6.200 infants en situació vulnerable hagin pogut gaudir de les activitats de lleure ha estat possible gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya, del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat a través de la casella del 0,7% de l’IRPF per a finalitats socials que marca la ciutadania en la seva declaració de la renda, de la Diputació de Barcelona i la Diputació de Tarragona, de l’Ajuntament de Barcelona, de l’Obra Social de La Caixa a través del seu programa ProInfància, Fundació AGBAR o CESPA, de l’Agrupació d’Amics de la Fundació Pere Tarrés i moltes altres empreses, institucions i particulars.  Podeu consultar la llista sencera de col·laboradors en aquest link: http://www.peretarres.org/wps/wcm/connect/peretarres_ca/peretarres/home/la_fundacio/donatius/xarxa_suport

T'interessarà ...