Pàgina d'inici > Noticies

La festa del baptisme és la festa de la confessió

Quan a un jove matrimoni li neix un nadó, fruit del seu amor, preparen amb tot l’afecte del món, amb tot els detalls possibles, la celebració de sagrament i la festa familiar que sol seguir. És un dia de festa, de goig i d’alegria. No obstant això, per no pocs cristians, la celebració del sagrament [...]

Quan a un jove matrimoni li neix un nadó, fruit del seu amor, preparen amb tot l’afecte del món, amb tot els detalls possibles, la celebració de sagrament i la festa familiar que sol seguir. És un dia de festa, de goig i d’alegria. No obstant això, per no pocs cristians, la celebració del sagrament de la confessió, de la penitència o de la reconciliació, no són precisament dies de festa. Massa pors, dolor per les faltes comeses, sovint ministres poc capaços de mostrar la misericòrdia de l’amor de Déu, massa males experiències de joves o adolescents, quan sovint la confessió es limitava a : quantes vegades ? o amb qui?. Massa pors a nosaltres mateixos, al nostre silenci, a les nostres preguntes íntimes sense contestar, etc.

L’aire nou del Papa Francesc ha il·luminat aquesta íntima unió sacramental entre el baptisme i la reconciliació: nascuts fills de Déu, en el baptisme, ens acostem al mateix pare que ens estima, amb la tendresa d’una mare, per dir-li que no som perfectes, i que, sovint, fiquem la pota. Per al Papa Francesc: la festa del baptisme és, també, la festa de la confessió. Així ho va expressar en la seva catequesi a la Plaça de Sant Pere davant milers de pelegrins.

El nostre baptisme, el nostre segon aniversari

El Papa Francesc no ha deixat de sorprendre. Als milers de pelegrins reunits a la Plaça de Sant Pere els va preguntar: “Qui de vosaltres recorda data del seu baptisme?”. El Papa va fer aquesta pregunta dins de la seva catequesi sobre el Credo que realitza cada dimecres : Crec en un sol baptisme per al perdó dels pecats.

“El dia del nostre baptisme -va dir el Papa als pelegrins – és el nostre segon aniversari. Preguntem-nos, recordem, i esbrinem quin dia va ser. El Papa va continuar: “El sagrament de la penitència o confessió, de fet, és com un segon baptisme, que consolida i renova el primer. El dia del nostre baptisme és el punt de partida del nostre camí cap a Déu, un camí de conversió que dura tota la vida i que està contínuament sostingut pel sagrament de la penitència”.

Fills estimats de Déu

El Papa Francisco, va afegir: “En confessar les nostres febleses demanem el perdó de Jesús i també renovem el nostre baptisme amb aquest perdó i això és bell, bonic, perquè en cada confessió celebrem el nostre baptisme. Per això la confessió no és una sala de tortura, sinó una festa per tenir neta la vestidura blanca de la nostra dignitat cristiana”.

Festegem nostre dia de baptisme com a record joiós del dia que vam néixer a la Vida de Déu i celebrem el sagrament del perdó sense por i plens d’esperança, recordant que és el mateix Déu el que ens ha donat nova vida al baptisme, el que ens abraça al confessionari i ens diu: “tu ets el meu fill estimat”.

T'interessarà ...