La família de Natzaret i l’estrella que brilla en el seu sí

La comunió i el diàleg, l’alegria i el perdó són els tres consells que Mons. Omella regala a les famílies en el seu dia, coincidint amb la primera missa que celebra a la Basílica de la Sagrada Família

La família de Natzaret, o Sagrada Família, és idíl·lica: Maria, la mare atenta; i Josep, el pare bondadós. Però es basa, sobretot, en una fórmula infalible, que va voler recalcar l’Arquebisbe Omella durant la seva homilia: la comunió i el diàleg, l’alegria i el perdó. En la seva primera missa oficiada a la Sagrada Família, Mons. Omella va mostrar-se sorprès per la bellesa del temple, per la gran afluència de fidels –que arribaven als 4.000- i pel compromís matrimonial de les parelles de la diòcesi.

Partint com a base del Sínode de Bisbes sobre la família, la Delegació de Pastoral Familiar pretén que totes les llars visquin i manifestin l’amor de Déu i, sobretot en aquest Any Sant, siguin veritables casals de misericòrdia i d’amor. Amb aquest propòsit va tenir lloc l’eucaristia en el Dia de la Família, presidida per l’Arquebisbe de Barcelona i concelebrada pel Cardenal Sistach, Mons. Sebastià Taltavull i Mons. Redrado, qui va ser durant 25 anys Secretari per al Pontifici Consell per a la Pastoral de la Salut.

Tres estrelles què seguir

Després de les lectures, Mons. Omella va sorprendre a tots els assistents ja que va fer la seva homilia des de l’ambó: “Així estic més a prop de tots vosaltres”, va etzibar. Va saludar a concelebrants i autoritats i va felicitar al Cardenal M. Sistach, que just aquest dia complia 28 anys d’ordenació episcopal. Excusant-se per no fer l’homilia en català –“és la primera vegada i un està una mica nerviós”- va confessar que era “una mica aragonès” i va treure una gran rialla al públic assistent: “Ja m’anireu coneixent, sóc una mica aragonès i els aragonesos són molt tossuts (…) Confesso ja el meu pecat de tossuderia i el meu gest d’humilitat d’ajudar-me a conèixer bé Barcelona i deixar-me guiar”.

L’homilia, però, va estar dedicada a la diferència entre les famílies, que varia segons el projecte i com es realitza el mateix. Tres consells són els que va donar l’Arquebisbe de Barcelona a les famílies mitjançant tres històries per a nens: “Viure en la comunió i el diàleg –Això sí que és important en una família!” tenint en compte que “han d’escoltar tot el que diu la parella i també el que no diu”. Un segon consell és viure l’alegria “que s’enforteix en l’acció de gràcies”, que és el mateix que passa amb Déu –“quant li exigim i què poc li agraïm”. I, per últim, la tercera recomanació és el perdó: “En aquest any de la Misericòrdia, hem d’obrir el cor i rebre el perdó de Déu”. Aquestes són les tres estrelles que brillen en la família de Natzaret. Com en la cerimònia de presa de possessió, els fidels van aplaudir al finalitzar l’homilia.

Renovació de promeses matrimonials

La col·lecta de la celebració va anar destinada a l’Organisme benèfic assistencial (OBA), una filial de Càritas fundada pel beat Pere Tarrés que acull a 90 persones de la 3a edat sense recursos i a la Immaculada, que acull 40 infants que necessiten atenció especial per problemes familiars.

Prèviament, les parelles que celebraven el 25è, 50è i 60è aniversari de matrimoni van poder renovar el seu compromís d’amor i de fidelitat matrimonial davant el Senyor. “Deixeu-vos acompanyar” va dir Mons. Omella als matrimonis. I va finalitzar dient: “Com tots els matrimonis que tenen un període de lluna de mel, jo també estic en aquest període. Feu que em duri molt i guardeu els disgustos”. Un aplaudiment va posar punt i final a una celebració que va acabar amb la salutació de l’Arquebisbe de Barcelona a tots els presents.

T'interessarà ...