La Facultat de Teologia de Catalunya va retre un homenatge acadèmic al cardenal Vidal Barraquer

L’acte fou presidit pel cardenal Lluís Martínez Sistach i per l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol i Balcells

“Em plau reiterar al cardenal Vidal i Barraquer el nostre agraïment i el nostre homenatge. Que des del cel ens ajudi”. Amb aquestes paraules el cardenal Martínez Sistach va cloure la sessió acadèmica celebrada el dijous 25 de setembre a la Facultat de Teologia de Catalunya, amb motiu de complir-se el setantè aniversari de la mort de Vidal i Barraquer a Friburg (Suíssa). Fou un homenatge molt digne del que ha estat anomenat “cardenal de la pau”, perquè va treballar molt per evitar o almenys per abreujar  la guerra civil dels anys 1936-1939.

L’acte es va centrar en dues ponències presentades per dos historiadors, professors tots dos d’història eclesiàstica a la Facultat de Teologia de Catalunya. El primer ponent fou el doctor Ramon Corts i Blay que, amb una extraordinària aportació documental –procedent de l’Arxiu del Vaticà-, va recordar els esforços fets per Vidal i Barraquer per defensar la llibertat de l’Església, la concòrdia civil i la pràctica i defensa d’un catalanisme pastoral durant la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930). Amb la ponència del doctor Ramon Corts –sacerdot de l’arxidiòcesi de Barcelona- era tot l’arquebisbat barceloní el que feia un homenatge de molta categoria intel·lectual a Vidal i Barraquer, que fou primer advocat en exercici a la Ciutat Comtal i, quan sentí la vocació sacerdotal, fou alumne del Seminari Conciliar de Barcelona.

La segona ponència va estar a càrrec d’un sacerdot de l’arxidiòcesi de Tarragona: el doctor Manuel M. Fuentes Gasó. Amb un gran coneixement intel·lectual i a la vegada religiós i humà del cardenal Vidal i Barraquer va seguir els passos del purpurat durant la guerra i durant el seu exili forçat primer a Itàlia i després a Suïssa, fins a la seva mort, el 13 de setembre de 1943. El ponent Manuel Fuentes va aplicar al cardenal tarragoní aquestes paraules del gran Papa Gregori VII: “He estimat la justícia i he odiat la iniquitat, per això moro a l’exili”.

L’acte fou un just homenatge de la Facultat de Teologia de Catalunya al cardenal tarragoní que –com va dir el doctor Armand Puig, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya- “és una figura molt important de l’Església en el nostre país i a tota Europa, per la seva fidelitat, en temps ben difícils, al seu poble i a l’Església”.

L’acte fou la cloenda de l’any que l’arxidiòcesi de Tarragona ha dedicat a Vidal i Barraquer, que es va iniciar a Tarragona el 13 de setembre de 2013 i s’ha tancat a Barcelona. Amb un desig que el doctor Corts va expressar amb les paraules amb les que va cloure la seva ponència: que la història de l’Església faci memòria sempre del gran home d’Església que fou Vidal i Barraquer.

Varen assistir a la sessió acadèmica el bisbe emèrit de Solsona, Jaume Traserra, i un bon grup d’historiadors com Josep M. Sans i Travé, director de l’Arxiu Nacional de Catalunya; Pere Pardo, director de la Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i Recerca (AGAUR); Jaume de Puig, vicepresident de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i també els historiadors de l’Església com Josep Perarnau, Joan Bada i Valentí Serra de Manresa, entre altres.

T'ha agradat aquest contingut? Subscriu-te al nostre butlletí electrònic. Cada setmana, l'actualitat de l'Església diocesana al teu correu.

T'interessarà ...

23 Juliol, 2019
Qui van ser els avis de Jesucrist? A continuació expliquem algunes de les tradicions que es coneixen dels dos sants celebrats el 26 de juliol
23 Juliol, 2019
Entrevista a l'advocat Enric Mas, nou vice-governador general de l’Orde del Sant Sepulcre per Llatinoamèrica
22 Juliol, 2019
La Fundació Pere Tarrés preveu becar les activitats d’uns 4.500 infants durant el mes d’agost