Pàgina d'inici > Noticies > Càritas

La classe mitjana, afectada per la pobresa

Càritas constata que la pobresa deixa de ser estructural després d’atendre a 174.000 persones durant el 2014, un 5% més que l’any anterior

Quan va començar la crisi, amb un ajut econòmic i un habitatge era suficient perquè els més vulnerables poguessin viure amb dignitat. Aquesta situació queda ara massa lluny. La pobresa no es limita a ser estructural sinó que s’ha fet extensiva i, fins i tot, afecta a persones de classe mitjana.

Essent conscient d’aquest context, Càritas ha augmentat la quantitat dels seus serveis en un 56% ja que ara també dóna una atenció integral a les persones que atén -174.000 atesos durant l’any 2014- en funció tant de les seves necessitats com de les seves capacitats.  Dades com aquestes s’han pogut conèixer en la roda de premsa d’avanç de la memòria de Càritas del 2014 que, com cada any, té lloc durant l’època nadalenca. Amb la presència del Cardenal Sistach, president de Càritas, i de Salvador Busquets, director de l’entitat, s’ha analitzat el perfil dels atesos i les dificultats habituals que pateixen a nivell laboral, social i d’habitatge.

Extensa, intensa, profunda i crònica

Als quatre paràmetres que des de fa uns anys es repeteixen per explicar la pobresa que atén Càritas se li suma una característica més: l’autoctonisme. El 61% de les persones ateses ja havien rebut ajuda durant anys anteriors (crònica), fet que ha portat a que els serveis prestats per Càritas al 2014 hagin crescut un 56% en relació al 2009 (intensa). I és que els problemes de les persones ateses, que han augmentat un 35% respecte el 2009 (extensa), són més greus i això incrementa el seu patiment emocional (profunda). A això se suma que el 49% dels atesos han nascut a l’Estat espanyol, un percentatge que no es donava des de l’any 2000.

Una dada innovadora d’aquest 2014 és que un 7% de les persones ateses a Càritas viuen en “acolliment gratuït”, és a dir, a cases d’amics o familiars i supeditats a aquestes persones que els acull. Això genera una situació d’inestabilitat que es manifesta en un doble símptoma:  la precarietat en l’accés a l’habitatge i la ineficàcia de les ajudes que serveixen per pal·liar aquest problema.

Cercant el benestar de la infància

Els infants són el col·lectiu més vulnerable en una situació de pobresa. En aquest sentit, Càritas promou activitats de lleure perquè els nens puguin jugar i créixer, així com activitats formatives que fomentin valors evangèlics i en les que se sentin estimats. I és que de les 10.800 llars ateses per Càritas, 5.600 són famílies amb fills (el 52% del total) i els menors de 18 anys suposen 1 de cada 3 persones ateses.

En definitiva, es tracta de famílies que no tenen feina, que han exhaurit les prestacions socials i cada vegada tenen més problemes per cobrir les seves necessitats bàsiques. Aquesta situació familiar porta a que els infants estiguin nerviosos i tinguin poca concentració a l’escola. Per això Càritas els proveeix d’un espai d’acollida i tranquil·litat on puguin ser nens.

Voluntariat

El número de voluntaris de Càritas ha augmentat en  315 persones en aquest darrer any. Els voluntaris són l’essència de l’entitat i, sense ells, no es podrien desenvolupar les tasques d’acollida i acompanyament que es porten a terme.

T'interessarà ...