Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

La celebració religiosa, minut a minut

Tots els detalls de la cerimònia presidida pel Cardenal Sistach en la Basílica de la Sagrada Família

Minut a minut de la celebració religiosa presidida pel Cardenal Sistach a la Basílica de la Sagrada Família pels morts en l’accident del 24 de març de 2015 als Alps francesos i de consol i solidaritat amb els seus amics i familiars.

19.50h: Finalitza la celebració religiosa per les víctimes de l’accident de Germanwings. Descansin en pau.

19.17h: El Cardenal Sistach, juntament amb Ses Majestats els Reis, baixen a saludar als familiars de les víctimes, que s’emocionen davant el recolzament reial. De fons, sona el ‘Virolai’.

19.15h: Intervenció conclusiva del Cardenal Sistach: “Tots els aquí presents esperem que aquesta celebració us hagi acompanyat en el dolor i en l’esperança. El dolor ens fa més germans els uns dels altres”. 

19.11h: Mohammed Halhoul Debboun, secretari general de la Federació Consell Islàmic de Catalunya: “Volem expressar la nostra solidaritat, acompanyament i proximitat als familiars de cadascuna de les víctimes. Les nostres comunitats -tot i la diferència de creences- s’uneixen a tot el dolor de Catalunya i Espanya afectats per aquest accident”. I ha finalitzat llegint un fragment del Corà d’esperança.

19.06h: Sr. Jorge Burdman, responsable del departament de Diàleg Interreligiós de la Comunitat Israelita de Barcelona: “No hi ha paraules en tot un diccionari per definir la paraula ‘dolor’. És sempre un mot molt dur. Tots els que estem aquí, totes les religions que vivim en harmonia a Catalunya, volem posar-nos avui en el lloc de l’altre, del que ha patit. Voldria avui estar el més proper possible als que realment necessiten el nostre recolzament: els familiars, avui també familiars de tots nosaltres. Estigueu sempre acompanyats i, després d’un any, intenteu tornar a la vida a través de l’acció”. El Sr. Burdman acaba la seva intervenció plorant.

19:04h: Guillem Correa, president del GTER i secretari general del Consell Evangèlic de Catalunya: “Jesús ens promet consol. També trobem consol en el seu amor, que no ens és llunyà. És un amor pròxim que ens anticipa un amor encara més gran. En les paraules de Jesús trobem promesa de retrobament”

19.02h: Finalitza la cerimònia religiosa per les víctimes del vol Barcelona-Düsseldorf i comencen les intervencions dels representants de les diferents religions: evangèlica, jueva i musulmana

19.00h: El poble fidel es prepara per rebre la benedicció final

18.49h: Combreguen el Cardenal i els bisbes Mons. Sáiz Meneses, Mons. Pardo, Mons. Taltavull així com tots els concelebrants d’aquesta cerimònia religiosa. Reben la comunió també els Reis d’Espanya i el poble fidel mentre sona el cant ‘Sou vós, Senyor, el pa del cel’.

18.48h: El Cardenal Sistach dóna la pau a Ses Majestats els Reis d’Espanya

18.46h: Tots els fidels que participen a l’eucaristia resen el Pare Nostre plegats

18.41h: Comença la pregària eucarística després del cant del Sanctus

18.39h: Interval musical a càrrec d’intèrprets del Gran Teatre del Liceu mentre es prepara l’altar per a la litúrgia de l’eucaristia

18.35h: Pregàries dels fidels. Familiars i amics de les víctimes i membres els cossos de rescat han llegit en diferents idiomes aquestes oracions

18.31h: Cardenal Sistach: “A ella [la Mare de Déu de Montserrat] confiem especialment els nostres germans que moriren en aquell vol aeri que acabà en els Alps francesos”

18.29h: Cardenal Sistach: “La mort violenta i sobtada dels nostres estimats germans podria com paralitzar la vida dels qui els estimen moltíssim. Tanmateix, el missatge paulí que hem escoltat ens ha de donar coratge per viure per al Senyor i per als germans, per estimar Déu i estimar els germans, esperant amb l’ajut i la misericòrdia del Senyor trobar-nos un dia amb ells en la Jerusalem celestial”

18.28h: Cardenal Sistach: “Tots portem també en el nostre cor el dolor i la pregària per les víctimes i ferits del terratrèmol del Nepal i per les víctimes de les pasteres en el Mediterrani”

18.27h: Cardenal Sistach: “Tots desitgem trobar en la pregària el consol i la pau que Déu ens pot donar en aquests moments de sofriment, de manera molt especial a vosaltres benvolguts familiars”

18.25h: El Cardenal Sistach comença la seva homilia: “Ens hem reunit, estimats germans i germanes, per pregar pels nostres estimats difunts, víctimes del tràgic accident d’aviació d’aquell dolorós 24 de març d’enguany”

18.20h: Proclamació de l’Evangeli (Mt 5, 1-12). Llegit en castellà per Mn. Jordi Albert Garrofé, diaca, i cantat en grec pel sacerdot ucraïnès Iurii Stasiuk: “Esteu alegres i contents, perquè la vostra recompensa serà gran al cel”

18.14h: Salm responsorial 22 ‘El Senyor és el meu pastor’, cantat pel Sr. Jordi González, del Cor de Cambra Francesc Valls

18.13h: Primera lectura de la carta de sant Pau als cristians de Roma a càrrec de la familiar d’una víctima: “Mentre vivim, vivim per al Senyor, i quan morim, morim per al Senyor”

18.09h: Acte penitencial en tres llengües diferents (castellà, alemany i francès)

18.03h: Comença la cerimònia amb una processó d’entrada, en què participen 150 estudiants de l’Institut de Llinars del Vallès que va acollir als 17 joves passatgers de l’avió. Cadascú porta una espelma en record dels 150 difunts en el vol Barcelona-Düsseldorf com a símbol de la vida eterna.

17.58h: Arriben Ses Majestats els Reis d’Espanya a la Sagrada Família. El Cardenal Sistach els rep amb l’hàbit coral i els acompanya al seu seient, al presbiteri.

17.50h: Arriba el president Mariano Rajoy, rebut pel president Mas i l’alcalde Trias.

17.45h: Tot i la pluja, el president Mas i l’alcalde Trias ja estan esperant l’arribada de Ses Majestats els Reis d’Espanya en la Façana del Naixement de la Sagrada Família.

17.15h: Els Reis d’Espanya encapçalen la representació de caps d’Estat i autoritats civils, entre les quals destaquen també el president del govern d’Espanya, Mariano Rajoy, i el president del govern de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas. 

T'interessarà ...