Pàgina d'inici > Noticies > Tresors de la Catedral

La Catedral, neta de coloms i gavines

Tot i haver provat diferents sistemes per evitar que les aus defequin a la façana de la Catedral, el mètode més efectiu és la descàrrega elèctrica que s’ha instal·lat en tot l’exterior

Els coloms i les gavines són, normalment, els causants dels danys a monuments i edificis històrics. Les alteracions químiques i biològiques que produeixen les deposicions d’aquestes aus condueixen a un canvi sovint sever de la composició química de l’edifici, fet que comporta que la seva reparació sigui en alguns casos impossible.

Per tal d’evitar aquesta problemàtica, que s’uneix als detriments físics i estètics, la Catedral de Barcelona té instal·lat –en l’exterior de l’edifici, resseguint el seu contorn- uns cables que donen una petita descàrrega elèctrica a qui els toqui. Aquesta protecció no mata ni fa mal als coloms i gavines, sinó que tan sols els espanta. Tot i que aquest és el procediment actual i definitiu ja que les aus tenen por d’enrampar-se, abans s’hi van establir d’altres mètodes que no van triomfar.

Gralls i punxes

El primer sistema que es va implantar va ser un so d’atac de les pròpies gavines. Al principi, els hi donava respecte però una de les gavines era sorda i continuava posant-se a sobre d’un dels pinacles de la Catedral. En veure que no passava res, les altres aus van seguir les seves passes i, de nou, tota la façana va quedar plena de guano.

D’aquí es va passar a les punxes. Era obvi que les gavines i els coloms no s’hi aproximarien però, amb el temps, van començar a portar branques i brossa per fer els seus nius i allà s’hi van establir de nou.

T'interessarà ...