La bellesa de Taizé

Entrevista a Salvador García Arnillas, autor de l'obra 'La belleza sencilla de Taizé'

A l’obra La belleza sencilla de Taizé (BAC), Salvador García Arnillas presenta el primer estudi que aborda l’evolució de l’arquitectura, la música, la litúrgia i l’art d’aquesta comunitat ecumènica. L’autor és conservador del Museu Etnològic i de Cultures del Món, i professor de la FCRI-Blanquerna i de la Facultat Antoni Gaudí (AUSP).

Per què Taizé és especial des d’un punt de vista estètic?

A Taizé es constata la rellevància de la bellesa en l’experiència religiosa. L’església, la decoració, la il·luminació, els cants i la litúrgia mantenen una tensió equilibrada entre el caràcter transcendent i el caràcter immanent de la relació amb Déu: es potencia el sentit de misteri de la litúrgia i al mateix temps es reforça el sentit comunitari de l’assemblea.

Com explicaries els canvis arquitectònics, litúrgics i musicals?

L’evolució d’aquests aspectes està determinada per la bellesa, la dinàmica d’allò provisional i la senzillesa. La pregària comuna va néixer essent un ofici litúrgic d’una comunitat monàstica i, amb l’arribada de joves, es va construir una església més gran per acollir-los i l’ofici es va transformar a través d’una simplificació de les paraules, els símbols litúrgics i els cants.

Per què a Taizé la bellesa és significativa en l’experiència religiosa?

La bellesa no es busca per si mateixa, sinó que la bellesa de la decoració de l’església, de la litúrgia i dels cants deixa sorgir el desig de Déu i és un suport privilegiat de la vida interior. El germà Roger tenia una mirada contemplativa que li permetia descobrir reflexos d’eternitat en la naturalesa, gaudia amb la música i considerava que l’art era un do de Déu.

Entrevista realitzada per Òscar Bardají i Martín per al Full Dominical del 24 de juny

T'interessarà ...

23 Maig, 2019
La Parròquia de Sant Agustí del Raval es tenyeix de vermell per celebrar la festivitat de la patrona dels impossibles amb el bisbe Antoni Vadell
22 Maig, 2019
El reportatge de cristians perseguits exposa la greu situació de la llibertat religiosa al món