Pàgina d'inici > Noticies

Inauguració del curs 2010-2011 al centre d’Estudis Pastorals de les diòcesis catalanes

[Gabinet d’Informació de l’Església a Catalunya]   26/10/2010 Aquest dilluns 25 d’octubre ha tingut lloc la inauguració del curs 2010-2011 al Centre d’Estudis Pastorals de les diòcesis catalanes (CEP). L’acte ha estat presidit pel cardenal arquebisbe de Barcelona, Dr. Lluís Martínez Sistach, acompanyat per l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol, l’arquebisbe-bisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives [...]

[Gabinet d’Informació de l’Església a Catalunya]

 

26/10/2010 Aquest dilluns 25 d’octubre ha tingut lloc la inauguració del curs 2010-2011 al Centre d’Estudis Pastorals de les diòcesis catalanes (CEP). L’acte ha estat presidit pel cardenal arquebisbe de Barcelona, Dr. Lluís Martínez Sistach, acompanyat per l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol, l’arquebisbe-bisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives i el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Mons. Agustí Cortés. S’han adherit també a l’acte els altres bisbes catalans.

El P. Antoni Serramona, secretari del Centre, ha llegit la memòria, detallant totes les activitats realitzades durant el passat curs 2009-2010, fent especial esment de la “xarxa CEP on line” de reflexió pastoral, del desvetllament de vocacions pel servei a les parròquies, a l’acompanyament dels agents pastorals i a la vida i dinàmica de les parròquies i comunitats, a la col•laboració amb altres entitats, com l’Associació Bíblica de Catalunya, la Fundació de l’Escola Cristiana de Catalunya, el Centre de Pastoral Litúrgica, així com a l’edició de la revista Quaderns de Pastoral, que a finals d’any arribarà al n. 220. El P. Serramona ha acabat fent referència a la ja pròxima visita del Sant Pare a Barcelona.

Tot seguit, la Sra. Mercè Basté ha presentat la publicació Acolliment pastoral. Guia de bones pràctiques, que recull i sintetitza la reflexió pastoral feta durant tot el curs per la “xarxa CEP”, que agrupa a més de cent persones de les diòcesis catalanes, entre preveres i laics, que han treballat sobretot com s’ha de fer i s’ha de viure l’acolliment a les persones en les parròquies.

Per part seva, el director del Centre, Mn. Josep Maria Domingo, vicari episcopal de la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat, ha presentat el programa del CEP per al present curs 2010-2011, precisant que la reflexió de la “xarxa CEP” tractarà enguany sobre la participació pastoral. Mn. Domingo ha valorat el CEP com a símbol de la comunió interdiocesana de les diòcesis catalanes, en l’any en què es commemoren els 25 anys de la publicació d’Arrels cristianes de Catalunya per part dels bisbes catalans i el 15è de la celebració del Concili Provincial Tarraconense (CPT), i ha dit també que la pròxima visita del Sant Pare a Barcelona per dedicar el temple de la Sagrada Família és una gràcia de Déu que ens ajudarà a tots a rellançar l’activitat pastoral.

La lliçó inaugural del nou curs, “Per un catolicisme confessant i en diàleg. Joan Maragall com a referent”, ha estat pronunciada pel Sr. Josep Maria Carbonell, ex secretari internacional del moviment PAX ROMANA, membre de la Fundació Joan Maragall i diputat al Parlament de Catalunya en tres legislatures. El Sr. Carbonell, prenent com a referència el gran poeta català Joan Maragall, ha fet una anàlisi dels grans canvis culturals i socials del segle XX, amb els seus processos d’individualització i desarrelament, d’emergència del relativisme ètic i religiós i de mercantilització de les relacions socials i ha apostat per un catolicisme que promogui la cultura del sentit i de l’obertura a la transcendència, la cultura de la caritat, el proïsme i la comunitat, un catolicisme que sigui una ‘minoria creativa’ en una societat cada vegada més global i plural i que sigui, en definitiva, un catolicisme cristocèntric, personalista, compromès amb els més pobres, la justícia i el bé comú.

En cloure l’acte, el Cardenal Martínez Sistach ha agraït al Sr. Carbonell la lliçó inaugural i al CEP la seva labor al servei de la pastoral de les diòcesis catalanes i ha donat gràcies novament a Déu per la pròxima visita del Sant Pare (“icona de la unitat de l’Església”), de la qual espera abundosos fruits espirituals. Finalment, ha declarat inaugurat el curs 2010-2011.

T'interessarà ...