Pàgina d'inici > Noticies > Tresors de la Catedral

…i dimonis

El valor de l’art quedaria molt minvat si s’eliminessin totes les imatges del mal que apareixen en els retaules i en les figuracions artístiques de la Catedral

Els àngels estan sempre representats en l’art com a éssers lleugers, amb ales, macos… a diferència dels dimonis, que es simbolitzen com a monstres lletjos plens de maldat. I és que els dimonis són éssers que ningú els ha d’estimar ja que no són exemplars perquè “ens fan caure en pecat”, creu el Dr. Martí Bonet. Tot i això, el seu valor en l’art és immens: retaules, pintures, escultures, claus de volta… “Si es traguessin totes les representacions dels dimonis l’art quedaria molt minvat”, considera Mn. Bonet.

La Catedral de Barcelona té els seus propis dimonis. Precisament al claustre de la Catedral, al costat de la porta d’entrada, hi ha una figura enigmàtica tancada entre reixes. Es tracta d’un ratpenat que, en l’antiguitat, tenia la funció de lampadari i era allà on es deixaven les claus per obrir la porta de la Catedral. Però vulgarment, es va estendre la tradició que aquell ratpenat representava un dimoni: el famós dimoni de la Catedral.

Però no és l’única representació del mal que hi ha a la Seu del Bisbe. Nombrosos retaules i figuracions artístiques contenen dimonis com, per exemple, el de l’altar de Sant Antoni Abat. El diable va temptar a aquest sant amb diverses visions mortificants i pecaminoses, però ell s’hi va resistir. Finalment, una plèiade de dimonis el van assaltar de nit i el van apallissar. La nit següent, els dimonis van retornar a la cova on restava, convertits en mosteles, per reobrir-li les ferides. Déu va llançar un braç de llum a la cova que va atemorir els diables, que no van retornar mai més.

La història dels dimonis

Els dimonis són la part negativa de la creació, éssers que es van revoltar contra Déu i van ser condemnats eternament a l’infern.

Des dels seus orígens els escriptors cristians van sostenir que el dimoni va ser creat per Déu com un àngel bo que es va separar de Déu, per un pecat. Mai hi va haver a l’Església ningú que ensenyés l’existència d’un ésser dolent etern com Déu o com un ésser que fos creat per Déu dolent des del principi. És a dir, es tracta d’un àngel bo creat per Déu que es va fer dolent pels seus propis actes.

T'interessarà ...