Pàgina d'inici > Noticies

Homenatge a Mn. Francesc Nicolau i Pous

Homenatge de la Facultat de Filosofia de Catalunya  i del Museu Geològic del Seminari de Barcelona a Mn. Francesc  Nicolau i Pous “Mossèn Francesc Nicolau és abans que tot un sacerdot, un sacerdot que ha compaginat sempre el seu treball científic i docent amb el seu treball pastoral realitzat amb un gran zel. Ell és [...]

Homenatge de la Facultat de Filosofia de Catalunya  i del Museu Geològic del Seminari de Barcelona a Mn. Francesc  Nicolau i Pous

“Mossèn Francesc Nicolau és abans que tot un sacerdot, un sacerdot que ha compaginat sempre el seu treball científic i docent amb el seu treball pastoral realitzat amb un gran zel. Ell és sempre i abans que tot un sacerdot”. Aquestes foren les elogioses paraules que el cardenal arquebisbe de Barcelona, doctor Lluís Martínez Sistach, va pronunciar al final de l’acte d’homenatge que tres institucions de l’arquebisbat de Barcelona varen tributar al sacerdot i científic mossèn Francesc Nicolau el dimecres 13 de novembre, en un acte celebrat a la seu del Seminari Conciliar de Barcelona.

Les tres institucions docents de l’Església que varen promoure aquest acte d’homenatge foren el Museu Geològic del Seminari de Barcelona (MGSB), l’Associació d’Amics de dit Museu, i la Facultat de Filosofia de Catalunya, integrada en la Universitat Ramon Llull. Francesc Nicolau és professor emèrit de Filosofia de la naturalesa a la Facultat de Filosofia de Catalunya i subdirector del Museu Geològic del Seminari de Barcelona (MGSB) i soci honorari dels Amics de dit Museu, associació representada en l’acte pel seu president, Antoni Riera. El cardenal lliurà a l’homenatjat una placa que deia: “El Museu Geològic del Seminari de Barcelona i l’Associació d’Amics del Museu a Mn. Francesc Nicolau amb agraïment”.

Paraules del Cardenal Sistach…

El cardenal Martínez Sistach va aprofitar aquest acte per agrair a mossèn Nicolau el seu llarg servei a la diòcesi, ja que fa seixanta anys que és sacerdot. El món universitari no podia faltar a l’esdeveniment i va estar representat a  la presidència de l’acte pel doctor David Jou, catedràtic de la Matèria Física Condensada a la Universitat Autònoma de Barcelona, i pel doctor Josep Maria Codina i Vidal, professor emèrit de Física a la Universitat de Barcelona  i director de l’Observatori Fabra. Un dels camps de la ciència al que ha dedicat especial atenció el professor Nicolau és el de l’Astronomia, matèria que tracta en els seus articles i a la que ha dedicat alguns dels seus llibres.

El cardenal Martínez Sistach, citant el doctor Antoni Briva, professor que fou al Seminari de Barcelona i  després bisbe d’Astorga, va dir que “algú sap una matèria si la sap explicar bé a una persona gran i a un infant”. “Francesc Nicolau –va afegir- escriu sobre la ciència amb objectivitat i amb rigor científic. Amb senzillesa, ha fet i està fent un treball que no tothom es capaç de fer. Que Déu t’ho pagui, estimat mossèn Nicolau, i que per molts anys puguis continuar treballant”.

El cardenal va citar també un pensament del sacerdot i periodista Ramon Cunill, del que va dir que fou un gran comunicador de la nostra diòcesi de Barcelona: “deia el doctor Cunill, que les idees arriben millor al cap si abans passen pel cor. Mossèn Nicolau personifica un esforç constant per obrir i mantenir un diàleg cordial entre científics i creients”.

…i d’altres amics

La semblança biogràfica del professor Nicolau la va fer el doctor Jaume Aymar, degà de la facultat de Filosofia de Catalunya i director de Ràdio Estel i de Catalunya Cristiana, el setmanari que des de fa anys publica els articles d’alta divulgació científica del professor Nicolau. “El binomi de fe i raó –va dir- troba la seva harmonia en Francesc Nicolau, perquè creu com a savi i raona com a creient”.

Un altre sacerdot dedicat al treball científic, l’escolapi doctor Sebastià Calzada, director del Museu de Geologia que té la seva seu al Seminari de Barcelona, va dir telegràficament aquestes tres coses del sacerdot Francesc Nicolau: que és un home bo, que és un treballador de mena i que personifica l’estimació de la diòcesi envers les ciències positives, com ho demostra el fet que un centre dedicat a l’ensenyament de la filosofia, la teologia i a la formació dels futurs sacerdots aculli entre els seus murs un museu dedicat a l’estudi de les pedres i els fòssils, un museu de Geologia. 

Valoració del protagonista

El professor Nicolau donà les gràcies als nombrosos assistents a l’acte i va posar en relleu el missatge central de l’homenatge quan va dir  que tots els seus treballs responien a un únic desig: “que les persones vagin comprenent que fe i ciència no es contradiuen, i que el creient por ser un bon científic i el científic, un bon creient”. Va dir també que no creia que publiqués ja més llibres, però que desitjava continuar escrivint articles mentre pugui. “Haver-me fet aquest homenatge també em fa pensar que no estic lluny del final. Ajudeu-me perquè aquest acte pugui servir per a l’edificació espiritual de tots. En la meva vida, he mirat de fer, com millor he pogut, les coses que se m’han demanat, i sempre ho he fet per obediència. Desitjo continuar fent la voluntat de Déu en tot els anys que em quedin de vida, que no sé quants seran. Les nostres vides han de ser per a Déu, i això és el que ens donarà pau quan ens arribi  l’hora de la mort”.

T'interessarà ...