Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

Història de l’Església, Arqueologia i Arts Cristianes, en la nova Facultat “Antoni Gaudí”

Davant la urgència intel·lectual per enfortir el diàleg entre fe i cultura, l’Arxidiòcesi de Barcelona comptarà amb una nova facultat d’humanitats que es posarà en marxa de cara al curs 2014-2015

Facultat “Antoni Gaudí” d’Història de l’Església, Arqueologia i Arts Cristianes (FEHAG). Aquest és el nom de la nova facultat que ha impulsat i creat el cardenal arquebisbe de Barcelona, Dr. Lluís Martínez Sistach, i que ha estat aprovada per la Congregació per a l’Educació Catòlica de la Santa Seu. La inauguració de la facultat, a la qual assistirà el cardenal Grocholewski, serà el 2 d’octubre tot i que les classes començaran el dia 6 d’octubre.

La facultat “Antoni Gaudí”, que impartirà les tres disciplines d’humanitats ja de cara al curs 2014-2015, utilitzarà les infraestructures del Seminari Conciliar de Barcelona, així com de la Facultat de Teologia i de Filosofia, i la Biblioteca Pública i Episcopal del Seminari de Barcelona, amb 400.000 volums i 500 revistes. El claustre de professors també està cobert ja que provenen fonamentalment del Departament d’Història Eclesiàstica de la Facultat de Teologia, del Departament d’Humanitats de la Facultat de Filosofia i de l’Aula d’Història Eclesiàstica. Pel que fa al pla d’estudis, s’inspira en el de la Facultat d’Història Eclesiàstica de la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma i pretén oferir una formació a persones de Catalunya, de la resta d’Espanya i de tot el món.


Per què una nova Facultat a Barcelona?

La importància del diàleg entre fe i cultura ha portat a la necessitat de promoure’l en un àmbit universitari. L’existència de la Facultat Eclesiàstica potenciarà aquest diàleg de manera que esdevingui una plataforma per a l’anunci de l’Evangeli. Segons el Cardenal Sistach, “existeix una urgència intel·lectual que passa per l’enfortiment del diàleg entre la teologia i filosofia cristianes amb la literatura i les arts”.

A més, és necessària una interpretació de la història basada en les aportacions de persones, cultures i pobles, des d’una perspectiva que tingui en compte el cristianisme: “L’estudi específic de la història de l’Església en un àmbit i nivell universitari pot prestar un servei molt útil i preuat, posant en relleu les arrels cristianes del nostre continent”, ha expressat l’Arquebisbe de Barcelona.

Barcelona i Antoni Gaudí, arrels cristianes

Barcelona compta amb una llarga tradició intel·lectual eclesiàstica que ha treballat sobre la història de l’Església a Catalunya, així com una gran riquesa artística, arqueològica i arxivística. Les esglésies de Barcelona són símbols històrics i, sobretot, ho és la basílica de la Sagrada Família, d’Antoni Gaudí, el primer símbol de la ciutat comtal reconegut arreu del món.

 

T'interessarà ...