Hem tocat fons?

Què hi ha darrere la pregunta que el papa Francesc tira al vol quan se li fa l’entrega del premi Carlemany?

Ha contemplat Europa i la resta del món des de Lampedusa i Lesbos, atenent i responent a situacions que clamen al cel. En aquest sentit, l’Església supera les fronteres —és catòlica—, no construeix murs ni afegeix filferrades, i vol observar el món amb mirada misericordiosa. Per això, Francesc és capaç de preguntar-nos: «Què t’ha succeït, Europa humanista, defensora dels drets humans, de la democràcia i de la llibertat?»

Com a sageta que encerta, aquesta interpel·lació ha tocat portes i està tocant cors. Més encara: «Què t’ha passat, Europa, terra de poetes, filòsofs, artistes, músics, escriptors? Veu i diu que després de moltes divisions Europa s’ha trobat amb ella mateixa i ha començat a construir-se una casa. Però, tots estem preocupats per aquesta construcció, quan patim rebaixes en la font que ha inspirat la cultura, els valors humans i les arts.

I allà on arriba a fons, tocant la consciència adormissada de molts, és a la tercera pregunta: «Què t’ha succeït, Europa, mare de pobles i nacions, mare de grans homes i dones capaços de defensar i donar la vida per la dignitat dels seus germans?» Potser sí que hem tocat fons i necessitem urgentment remuntar-nos. Poder acollir tanta gent que pateix i truca a les portes d’Europa reclamant dignitat, no és potser el clam que a Déu li ha arribat i ara el fa rebotar entre nosaltres perquè reaccionem i actuem d’immediat?

El papa Francesc ha apostat per una Europa capaç de donar a llum un nou humanisme basat en tres capacitats: integrar, comunicar i generar. Integració cultural, comunicació que és diàleg, capacitat de generar treball estable, digne i amb distribució justa dels béns. No ha vacil·lat en dir que «l’Església pot i ha d’ajudar a fer renéixer una Europa cansada, però encara rica en energies i potencialitats… Només una Església rica en testimonis podrà portar de nou l’aigua pura de l’Evangeli a les arrels d’Europa».

 

Sebastià Taltavull Anglada

Bisbe auxiliar de Barcelona

 

T'ha agradat aquest contingut? Subscriu-te al nostre butlletí electrònic. Cada setmana, l'actualitat de l'Església diocesana al teu correu.

T'interessarà ...

11 Octubre, 2019
Arriba als cinemes una nova adaptació del Joker, catalogada com «la pel·lícula imprescindible de l'any»
11 Octubre, 2019
El bisbe auxiliar de Barcelona Mons. Antoni Vadell presideix la missa d’inici de curs dels joves universitaris catòlics: «La universitat no és només obrir la porta al coneixement, també hem d’obrir els nostres cors»
10 Octubre, 2019
La seva cosina, Dolors Casanovas, ens descobreix el perfil humà del futur beat: “El seu confessor va donar-li una sagrada forma tot dient: «si mai et veus molt apurat pren-te-la»"